Patrik Maşalyan'ın Kudüs ziyareti başladı

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan "Kutsal Doğuş Yortusu" kutlamalarına katılmak üzere Kudüs'e gitti.

Kudüs Ermeni Patrikliği ve Killisesi, Kutsal Doğuş Yortusu'nu Julyen takvime göre 19 Ocak'ta ve onu takip eden günlerde kutluyor.

Patrik Maşalyan 17 Ocak  Salı sabahı İstanbul Havalimanı'ndan Kudüs’e hareket etti.

Patrik Maşalyan'a yardımcısı Peder Şirvan Mürzyan refakat ediyor.  Patrik seçildikten çıktıktan  ilk kez Kudüs’e resmi ziyarette  bulunan Maşalyan, Kudüs Ermeni Patriği  I. Nurhan'ın da konuğu olacak.

Patrik Maşalyan ile birlikte Patrikhane Basın Yayın Bölümü Müdürü Rahip Hovagim Seropyan, Meryemana Patriklik Kilisesi Din Görevlisi Rahip Kaspar Garabedyan, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan ve Pederler Natan Arabyan, Nerses Ayvazyan ve Melkon Pınarcıyan Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Kudüs'e hareket ederek Patrik Maşalyan ile buluştular.

Surp Badarak ilahilerini seslendirmek üzere, Diyakos Edvin Harutyun Galipyan önderliğindeki Patriklik Armaş Korosu üyeleri de Kudüs’e hareket etti.

Patrik Maşalyan, Yafa kapısından törenle karşılandı, Kudüs Ermeni Manastırı’na ve S. Hagopyants Kilisesi’ne geçti.

Üç diyakos S. Hagopyants Manastırı girişinde, Patrik Maşalyan'ı i karşıladıktan sonra din adamları ve okuyucular tarafından ilahiler okundu. Patrik Maşalyan  Katedrale giriş yaptı ve Kılhatir S. Hagop Şapeli’nde dua etti.

Duaların ardından Lusararabed Başepiskopos Sevan Ğaribyan, Kutsal Doğuş Yortusu döneminde İstanbul Ermeni Patriği'nin Kudüs'e inanç ziyaretinde bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren bir karşılama konuşma yaptı.

Bu konuşmaya cevaben Patrik Maşalyan da bir konuşma yaptı ve Kudüs'te bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kudüs'ün kendisi için özel bir anlamı olduğunu, yaklaşık üç yıl bu cemaatin üyesi olarak Kudüs’te bulunduğunu ve S. Hagopyants Katedrali’nin çatısı altında kendini evinde hissettiğini belirtti.

Hraşapar töreninin ardından ilahiler eşliğinde Patrikhane'ye yönlendirilen Patrik Maşalyan, kabul salonunun girişinde Kudüs Ermeni Patriği I. Nurhan  tarafından karşılandı. Duaların ardından iki Patrik; inanç ziyaretçilerini ve Kudüs Ermeni halkını kabul ettiler.

Patrik Maşalyan Kudüs Ermeni Patriği'ne ziyaret hatırası olarak kıymetli bir cam vazo hediye etti.

Kutsal Doğuş Yortusu sebebiyle farklı ülkelerden gelenlerin yanı sıra İstanbul’dan, Ermenistan'dan ve yurtdışından gelen çok sayıda ziyaretçiler de kutlamalara ve düzenlenecek inanç ziyaretlerine katılacak.

Patrik Maşalyan 27 Ocak 2023 Cuma günü makamına geri dönecek.

Kategoriler

Toplum