Ermenistan ve Ermenilerin geleceğini tasarlamak: The Future Armenian

Sivil bir girişim olarak 2021 yılından bu yana faaliyet gösteren The Future Armenian, Mart ayında gerçekleşecek ve Ermenistan’dan olduğu gibi diasporadan katılımcıların dahil olacağı Sivil Konvansiyon’a hazırlanıyor. Ermenistan’ın ve Ermenilerin geleceğine dair soruların tartışılacağı, fikir alışverişi yapılıp yol haritası hazırlanacağı Konvansiyon’a başvuruların son tarihi 23 Ocak.

The Future Armenian girişimi, çeşitli ülkelerden altı Ermeni kurucu ortak tarafından başlatıldı: Noubar Afeyan (ABD), Ruben Vardanyan (Ermenistan/Artsakh), Richard Azarnia (Fransa), Artur Alaverdyan (Ermenistan), Aram Bekchian (Rusya Federasyonu) ve David Tavadian (Kanada). The Future Armenian, dünyadaki Ermeniler için en önemli konuların kamuya açık tartışılması için bir tür Kovansiyon (Convention) şeklinde bir platform sağlıyor.

Ermenistan ve diasporadan Ermenileri bir araya getirecek ve 10-12 Mart tarihleri arasında Ermenistan’da gerçekleşecek buluşmada/konvansiyonda üç ana başlıkta toplanan hedefler tartışılacak: Ermenistan – Diaspora Birliği, Tarihi Sorumluluk, Nüfus artışı

Bu aşamada uzman grupları, bu üç geniş hedef kapsamında istenen sonuçlara en iyi şekilde nasıl ulaşılacağına dair senaryolar geliştirmek ve öneriler üretmek için çalışmakta. The Future Armenian Kalkınma Vakfı, tüm dünya Ermenilerinden olabildiğince yüksek başvuru ve katılım bekliyor. Tüm katılımcılar için eşit fırsatlar sağlamak amacıyla, Konvansiyon’un sponsorları seçilen tüm katılımcıların seyahat masraflarını ve aynı zamanda Yerevan’da konaklamalarını karşılayacak.

The Future Armenian, Türkiyeli Ermenilerin başvurularını da bekliyor.

İngilizce başvuru formuna bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ermenice başvuru yapmak isteyenler ise forma buradan erişebilir.

Artak ApitonianThe Future Armenian girişiminin yetkili müdürü Artak Apitonian Agos’un sorularını cevapladı:

The Future Armenian’ı anlatır mısınız?

The Future Armenian sivil girişim olarak ortaya çıktı. 2020'deki savaştan öncesi oluşan girişim 2021 yılı baharından sonra çok daha aktif hale geldi. İnisiyatifin amacı Ermenistan ve Ermenilerin geleceğine dair bir anlayış oluşturmak. Geleceğe dair amaçlar oluşturmak ve bunlar uğruna atılacak adımları tasarlamak. Gelecek derken 10-20 yıldan bahsediliyor. Hedef olarak 20 yılı seçtik fakat ara dönemlerde de bahsettiğim konular üzerine tartışmalar, fikir alışverişleri yürüteceğiz.

Girişimi destekleyen yüz binden fazla kişi var; farklı ülkelerden. Yüzlerce uzmanla 15 konu başlığı belirlendi ve bunlar üzerine fikir alışverişlerine başlayacağız. Girişim, sadece Ermenistan’ı değil diasporayı da kapsıyor.

Faaliyetleriniz nelerdir?

Girişimi çeşitli alanlarda çalışmalara alan açabilecek bir platform olarak görüyoruz. Çeşitli girişimlerin fikirlerini, onları hayata geçirmeyi ve ortak hedefler belirlemeyi desteklemek istiyoruz. Ana programımız budur diyebiliriz. 10-12 Mart arasında gerçekleşecek olan Sivil Konvansiyon, bu yolda ilk adımımız sayılabilir. Sivil kongrelerle yürütülecek bir Konvansiyon’dan bahsediyoruz. Bu model, özellikle Batı Avrupa ülkelerinde yaygın kullanılan bir araç. Katılımcılar tarafsız bir şekilde seçilecek. Başvuranlar, yaşı, cinsiyeti, yaşadığı ülkeyi vb kriterleri göz önünde bulundurularak seçilecek ve Konvansiyon’a katılma hakkı kazanacak. Avrupa’daki modelden bir adım ötesine gidip diasporayı da dahil edeceğiz.

Konvansiyon’a hangi ülkelerden katılım olacak?

Konvensiyon’a katılacak 200 kişiden 100’ü diasporadan, 100’ü de Ermenistan’dan seçilecek. Amerika, Fransa, Rusya gibi ülkelerdeki Ermeni toplumları, büyük diasporaların yanı sıra özellikle komşu ülkeler Gürcistan, Türkiye ve İran’da yaşayan Ermenilerin katılımı desteklenecek. Bu cemaatlerin tarihimizdeki özel yerini, Ermeni kimliğini koruma konusunda üstlendiği önemli rolü göz önünde bulundurarak başvurularını bekliyoruz.

Kimler başvurabilir?

Diasporadan katılım için, kendisini Ermeni diasporasının bir parçası olarak gören herkes başvurabilir. Başvurularımız aynı şekilde Ermenistan vatandaşı olan bütün yurttaşlara açık.

Katılımcıları özel tasarlanmış bilgisayar programı seçecek ve seçim yapılırken yukarıda bahsedilen kriterler göz önünde bulundurulacak ve eşit katılım sağlanacak. İnsanların 23 Ocak’a kadar başvurmalarını bekliyoruz. Ne kadar erken başvururlarsa seçilme şansları o kadar artar. Bilgisayar programı tarafından seçilecekleri için 23 Ocak’tan sonra gelen başvurularla ilgili müdahale etme şansımız pek olmaz. Ancak başvurup seçilemeyenler için de iyi haberimiz var, online şekilde takip edebilecek, buluşmanın çıktılarına erişebilecek,   yorum ve önerilerini çevrimiçi platformda sunabilecekler.

Etiketler

Diaspora Ermenistan