AB Ermenistan'da iki yıl süreyle sivil heyet görevlendiriyor

Avrupa Konseyi, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası çerçevesinde Avrupa Birliği'nce Ermenistan'da sivil bir misyon (EUMA- European Union Mission in Armenia) kurulması konusunda anlaşmaya vardı.

Misyonun amacı, "Ermenistan'ın sınır bölgelerinde istikrarı teşvik etmek, yerel düzeyde güven inşa etmek ve AB tarafından desteklenen Ermenistan- Azerbaycan arasındaki ilişkileri normalleştirme çabalarına elverişli bir ortam sağlamak" olarak açıklandı. 

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Ermenistan'da AB misyonunun kurulması, Güney Kafkasya'da AB katılımının yeni bir aşamasını başlatıyor.  AB gerilimi azaltma çabalarını desteklemeye devam etmeye ve bölgede sürdürülebilir barış hedefine ulaşmak için her iki tarafla yakın bir şekilde çalışmaya kararlıdır" dedi.

Ermenistan'daki AB misyonunun düzenli devriye görevleri düzenleyeceği ve durum hakkında rapor vereceği, bu sayede AB'nin sahadaki durumu daha iyi anlayacağı belirtiliyor. Heyet, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel liderliğindeki süreçte arabuluculuk çabalarına da katkıda bulunacak.

Ermenistan'daki AB misyonunun ilk görev süresi iki yıl olacak. Misyonun karargahı Ermenistan'da olacak.

Bu arada Başbakan Nikol Paşinyan, AB'nin Güney Kafkasya ve Gürcistan Özel Temsilcisi Toivo Klaar'ı kabul etti. Görüşmeye Avrupa Birliği Ermenistan Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Andrea Wiktorin de katıldı.

Muhataplar, bölgedeki durumun yanı sıra Ermenistan-AB işbirliğine ilişkin konuları ele aldılar.

Başbakan Paşinyan,  Laçin koridoru blokajı nedeniyle Dağlık Karabağ'da durumun her geçen gün ağırlaştığını, okulların çalışmadığını, sağlık kurumlarının ilaç sıkıntısı çektiğini ve ciddi sorunlarla karşı karşıya kalındığını vurguladı. 

Ermenistan medyasına yansıyan haberlere göre Toivo Klaar, Laçin koridorunun bloke edilmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi ve koridorun kesintisiz olarak işletilmesi gereğini vurguladı. 

(Armenpress, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel