Türkiye siyasetine yeni bir soluk katılıyor

Uzun süredir birleşme görüşmeleri süren Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile Yeşiller Partisi önümüzdeki Kasım ayı içinde her iki partide yer almayan çok sayıda aydının katılımı ile resmen kuruluyor. Yeni partinin “Hem sol hem yeşil” bir parti olacağı ve “Yeni bir siyaset” arayışının ürünü olacağı bildiriliyor. yeni parti girişimine destek için açılan “Yeni bir siyaset için” imza metnine şimdiden birçok aydın destek verdi.

EDP ve Yeşiller’in girişimiyle başlayan ve Kasım ayında kurulacak olan “hem sol, hem yeşil” yeni parti girişimine destek için açılan “Yeni bir siyaset için” imza metnine destek veren isimlerin  sayısı ilk gününde bini geçti. Çağrı, aydınlar ve akademisyenler, çevre ve hayvan hakları aktivistleri, emekçiler, gençler, kadınlar, LGBT bireyleri ve sanatçılar arasında geniş yankı yarattı

Destek verenler arasında Yazar Adalet Ağaoğlu ve Oya Baydar, Hrant Dink’in abisi Orhan Dink, Ruhi Su’nun oğlu Ilgın Su, sanatçılar Hale Soygazi, Lale Mansur, Tuncel Kurtiz, Muammer Ketencoğlu, İlkay Akkaya, Yasemin Göksu, akademisyenler, Murat Belge, Ahmet İnsel, Niyazi Kızılyürek ve modacı Cemil İpekçi de var.

“KISIR DÖNGÜDEN ÇIKMAK İÇİN”

Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi üyeleriyle birlikte başlatılan kampanya ‘Küresel ve yerel düzeyde adaletsizlik ve eşitsizliğin derinleştiğine, savaşın, şiddetin ve otoriterliğin yükseldiğine, demokrasinin çiğnendiğine, ayrımcılık, kadın ve nefret cinayetlerinin arttığına, iklim değişikliği ve ekolojik yıkımın insan uygarlığını ve tüm gezegeni tehdit ettiğine” dikkat çekiyor.

Bu kısır döngülerden çıkmak için somut ve çözüm odaklı, demokratik, barışçıl, özgürlükçü ve ekolojist bir siyaset üzerinde duran kampanya, yaygın destek çağrısında bulunuyor.

DESTEK METNİ İNTERNETTE

Toplantı ve stand çalışmaları da yürütecek olan “Yeni Siyaset” kampanyası, faaliyet ve destekçilerini web sitesi ve facebook sayfası üzerinden duyuracak.

İnternet üzerinden yayınlanan “Yeni Bir Siyaset İçin” başlıklı çağrı metninde kurulacak yeni partinin öncelikleri sıralanıyor.  Bu ülkeleri benimseyen ve çözüme ortak olmak isteyenler www.yenisiyaset.biz adresindeki metnin altına imzalarını atarak kampanyaya destek veriyor.

İmza metni şöyle:

“YENİ BİR SİYASET İÇİN

İlke ve hayallerini paylaşacağımız, siyasi öneri, öngörü ve programını ciddiye alabileceğimiz, çoğulculuğuyla tüm üyelerini aynı anda eşit ve farklı olarak kabul eden, dileyenin gönül rahatlığıyla üye olup seçimde oy ve her anında dünyayı değiştirmek için el ele verebileceği yeni bir parti var olsun istiyoruz.

Şunu bir gereklilik olarak görüyor ve belirtiyoruz: Bu yeni parti hem yeşil, hem sol olmalı!

Bütün dünyada adaletsizlik derinleşir, şiddet ve otoriterlik yükselir, demokrasi istek ve arzusu çiğnenir, ayrımcılık, kadın ve nefret cinayetleri artar, iklim değişimi ve ekolojik yıkım insan uygarlığını ve hatta tüm gezegeni tehdit ederken, bu kötü gidişle mücadele edecek farklı seçenek ancak demokratik, özgürlükçü ve ekolojist bir siyasetle mümkün olabilir.

Kısaca: Demokratik, özgürlükçü ve ekolojist bir siyaset için yeni bir yeşil ve sol parti!

Bu nedenle biz, Eşitlik ve Demokrasi Partisi ve Yeşiller Partisi üyeleriyle birlikte, toplumun her kesimine ulaşmak, seçeneksizlikten kısırlaşan siyasi ortamı canlandırmak, yeni bir siyasi alternatif yaratmak için buluşuyoruz.

İstek ve çabamızı geniş kitlelerle buluşturacak, topluma heyecan verecek yeni bir siyaset yaratmak istiyoruz. Bu yeni siyaseti tüm enerjimiz ve heyecanımızla destekliyoruz.”

“BEN DE DESTEKLİYORUM…”

Yeni bir siyaset için yayınlanan davet metnine ilk gün imzası ile destek veren 1000 kişi arasında şu isimler var:

Adalet Ağaoğlu, Ahmet Ümit, Ahmet İnsel, Akın Atauz, Akın Özçer, Alev Özkazanç, Ali Nesin, Ali Uçansu, Aris Nalcı, Attilla Tuygan, Aydın Engin, Ayşe Akdeniz, Baskın Oran, Bekir Ağırdır, Beral Madra, Bülent Atamer, Cemil İpekçi, Cengiz Aktar, Chris Stephenson, Çağatay Anadol, Emin Alper, Ergin Cinmen, Ergün Eşsizoğlu, Feridun Yazar, Feryal Öney, Gençay Gürsoy, Güney Çeğin, Hacer Ansal, Murat Belge, Hale Soygazi, Hürriyet Mısırlıoğlu, Ilgın Su, İlkay Akkaya, Jaklin Çelik, Jale Mildanoğlu, Kıvanç Diren, Korhan Gümüş, Kutluğ Ataman, Kutsi Yaşar, Lale Mansur, Maya Arakon, Mebuse Tekay, Mehmet Demir, Mehmet Tarhan, Mithat Sancar, Muammer Ketencoğlu, Murat Paker, Müge Karalom, Nesrin Sungur, Nevin Sungur, Niyazi Kızılyürek, Oral Çalışlar, Orhan Dink, Oya Baydar, Ömer Laçiner, Ömer Madra, Pakrat Estukyan, Rauf Kösemen, Semih Bilgen, Senih Özay, Sermin Özürküt, Sezin Öney, Simten Coşar, Taciser Belge, Tarık Ziya Ekinci, Tatyos Bebek, Tuncel Kurtiz, Uğraş Salman, Ümit Kardaş, Umur Coşkun, Uygar Özesmi, Ümit İzmen, Ümit Kıvanç, Ümit Otan, Üstun Reinart, Vangelis Kechriotis, Yasemin Göksu, Yasemin İnceoğlu, Yüksel Selek, Yüksel Taşkın, Zeynep Tanbay…

Metnin ve kampanyanın tüm imzacılarının alfabetik  listesine ulaşmak için lütfen tıklayın.

(Kaynak: Turnusol)

 

Kategoriler

Güncel Türkiye