Anayasa Mahkemesi'nden Rum toplumuna bir iyi haber daha

Anayasa Mahkemesi Rum toplumunun elinden çıkan Bebek'teki mülk için hak ihlali kararı verdi. Sözkonusu mülk Bebek'teki bir arsa.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2019’da Rum toplumu tarafından başvurusu yapılan Bebek Aya Haralambos Kilisesi ve Bebek Aya Yani Mezarlık Dova Kilisesi ve Mezarlığı Vakfı’na ait mülk için  "mülkiyet ihlali" kararı verdi.

Rum toplumu, 1936 Beyannamesi sonrasında vakfa vasiyet edilen ancak mal edinememe nedeniyle başka bir isim (nam-ı müstear) adına kayıtlı olan taşınmazın iadesini istemişti.

Ancak mahkeme sürecinde Vakıf mülkün iadesini sağlayamadı. 

20 Aralık 2022’de davayı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, Rum toplumuna ait Bebek Aya Haralambos Kilisesi ve Bebek Aya Yani Mezarlık Dova Kilisesi ve Mezarlığı Vakfı’nın sunduğu dosyada mülkiyet hakkı ihlali olduğuna karar verdi.

Avukat Hülya Benlisoy kararı şöyle değerlendirdi:

“AYM bizim delilerimizi yeterli buldu ve ihlal kararı verdi. İhlalin giderilmesi için de idare mahkemesine talimat verdi. Yerel mahkemeden de bizim umudumuz yine bu doğrultuda karar çıkması. Şu an idare mahkemesinden bir tebligat bekliyoruz.”

Anayasa Mahkemesi  geçtiğimiz ay , Hasköy Aya Paraskevi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı'nın taşınmazının iadesi konusunda da mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Kaynak: Gerçek Gündem

Kategoriler

Güncel