Başbakan Erdoğan: Uçaktaki malzemeler Suriye Savunma Bakanlığı'na gidiyordu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk F-16'ları tarafından Ankara'ya indirilen Suriye uçağında, Rusya'daki MKE muadili bir kurumdan Suriye Savunma Bakanlığı'na götürülen malzemeler bulunduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Rusya’dan Suriye’ye giderken ihbar üzerine Ankara’ya indirilen uçakta silah ihracatı yapan bir Rus firmadan Suriye Savunma Bakanlığı’na giden malzemeler olduğunu söyledi. Erdoğan, malzemelerin incelenmekte olduğunu ve gerekli görüldüğünde açıklanacağını belirtti. Uçağın uluslararası yasaları çiğnediğini vurguladı.

Türkiye’yi ziyaret eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüştükten sonra ortak bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, gazetecilerin kendisine yöneltiği konuya ilişkin bir soru üzerine, 'Dün akşam saatlerinde bu olay cereyan etti. Uçak yerel saat itibariyle 17.10’da Esenboğa’ya inişe razı oldu. Tabi bu inişi yaptıktan sonra da ilgili birimlerimiz devreye girdi. Kendilerine terminal binalarımızda istirahat etme imkanı hazırlandı. Tedbirler buna göre alındı. Fakat içeriden birkaç kişi çıktı, bir grup çıkmadı. Daha sonra çıkanlar da uçağa döndüler. Kendilerine uçakta her türlü ihtiyaçları giderilmek suretiyle yemek vs. verildi. Bunun yanında içeride herhangi bir sağlık sıkıntısı olur diye tedbirler zaten alınmıştı. Doktor falan gönderildi. Her halükarda bu tedbiri elden bırakmadık. Havaalanlarının mükemmeliyeti ortadadır. Zaten bu konuda THY’nin ve hava limanlarımızın sıkıntısı yok.' dedi.

Araştırmaların gelen ihbar üzerine yapıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, 'Görüldü ki maalesef içeride bu tür malzemeler var. Bu malzemelerle ilgili olarak çalışmalar yapıldı. Tutanaklarla tespit edilmek suretiyle bu araştırma yapıldı. Sonra da bunlara el konmak suretiyle bunlar bizim ilgili bu noktadaki birimlerimize gönderildi. Bunların neler olduğu noktasında çalışmaları o birimlerimiz yapıyor. Gerek gönderilen gerekse gönderen yer hepsi belli. Ve konuyla ilgili olarak da bu açıklamaları ilgili birimlerimize yaptık.' şeklinde konuştu.

'YOLCU UÇAKLARIYLA SAVUNMA SANAYİNE AİT MALZEME TAŞINAMAZ'

Yolcu uçaklarıyla her halükarda asla bu tür savunma sanayine ait silah, mühimmat, araç gereç hiçbir malzeme taşınamayacağına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: 'Bu uluslararası anlaşmaların gereğidir. Hava sahamızdan böyle bir şeyin geçmesine yönelik de bu bilginin bu tür iznin ve yolcu uçağı ile böyle bir şeyin yapılması zaten uluslararası uçuşlara da aykırıdır. Toplu miktarda çakı bile götüremezsiniz. Ama burada maalesef bu yasak çiğnenmiştir. Rusya’dan bizim MKE muadili bir kuruluştan Suriye Savunma Bakanlığı’na gönderilen araç gereç muhimmattır. Şu anda bunlar ilgili birimlerde incelemesi devam etmektedir. Gerekli olan açıklama gerekli olduğu takdirde açıklanacaktır. Tutanaklarla tespit edilmiştir. Uçak yolcularıyla beraber 9 saatlik bir Esenboğa’daki alıkonulmadan sonra tekrar kendi güzergahında yolcuları ile birlikte yoluna devam etmiştir. İhbar eden açıklanamaz. Sizin anlayışınıza bırakıyorum teşekkür ediyorum.'

'PUTİN ZİYARETİNİN ERTELENMESİNİN BUNUNLA İLGİSİ YOK'

Erdoğan, kendisine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinin ertelenmesi ve Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasına yönelik bir soru üzerine de Erdoğan şu cevabı verdi: 'Sayın Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyaret 4 gün önceki telefon görüşmesinde mutabık kaldığımız bir konudur. Tarihini birlikte diplomatik çevrelerimiz o görüşmemizden sonra belirlemişlerdir. Yaklaşık 45 dakika görüştük ve neticesinde 3 aralıkta yapılması konusu dışişleri yetkilileri tarafından bugün açıklanmıştır. Olayın bununla hiçbir alakası yok. Farklı şeyler. Açıklamanın istenmesi husunda ise ne gönderildi bunların hepsi ilgili birim tarafından da bilinmektedir. Rusya’nın silah ve muhimmat ihracatını yapan ajansın, MKE gibi bir kurumdan, onun gönderdiği ihraç ettiği malzemeler bunlar. Alıcı firma da Suriye Savunma Bakanlığı. E artık bunun neler olabileceğini sizler de tahmin edin anlayın. El konulmuştur, bunlar da şu anda ilgili birimlerimizdedir, çalışmalarımız devam ediyor.' 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Esenboğa