Holokost kurbanları anıldı

2006'dan bu yana her yılın 27 Ocak günü dünya ülkeleri, II. Dünya Savaşında Naziler tarafından öldürülen altı milyon Yahudi´yi andı. BM Genel Kurulunun 2005 Ekim´inde aldığı ve Türkiye dahil 194 ülke tarafından imza altına alınan karar uyarınca, Sovyet Ordularının Auschwitz Ölüm Kampına girdikleri gün, Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü ilan edildi.

Dünya çapında Holokost'u Anma Günü vesilesiyle anma törenleri düzenlendi.

Berlin'de, LGBTQ+ topluluğunun bir temsilcisi olan Klaus Schirdewahn, parlamentonun alt kanadı Bundestag'da Holokost kurbanlarını anmak için düzenlenen anma töreninde konuştu.

Schirdewahn 1969'a kadar geçerli olan yasalar nedeniyle eşcinsel olduğu gerekçesiyle yasal baskıya maruz kalmıştı. 

Alman şarkıcı ve aktris Georgette Dee, Bundestag'ın genel kurulunda Holokost kurbanları ve hayatta kalanların anısına düzenlenen  törende sahne aldı.

LGBTQ+ hak savunucuları grubundan Henny Engels, anmayı "hapsedilen, işkence gören ve öldürülen kurbanların acılarının ve onurlarının tanınmasının önemli bir sembolü" olarak nitelendirdi.

Ebeveynleri Auschwitz'de öldürülen Holokost'tan sağ kurtulan 80 yaşındaki Rozette Kats da Bundestag'da konuştu.

Federal Meclis Başkanı Bärbel Bas da, cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle zulüm gören insanları anmanın gerekliliğini vurguladı. Bas "Anmamızın bir kısmı hayatta kalanların burada Parlamento'da konuşmaları ve bize hayatlarını ve çektikleri acıları anlatmalarıdır" dedi.

Nazi döneminde eşcinseller de toplama kamplarına gönderilmişti. 

Holokost Anma Günü nedeniyle Alman ulusal bayrağı Bundestag'ın dışında yarıya indirildi.

Holokost'u Anma Günü arifesinde ziyaretçiler, Auschwitz II-Birkenau eski Alman Nazi toplama ve imha kampını gezdi.

Auschwitz Müzesinin Sözcüsü Piotr Sawicki ise Agence France-Presse’e (AFP) verdiği demeçte, "Özgür ve bağımsız Ukrayna'ya yönelik saldırılar göz önüne alındığında, Rusya temsilcileri bu yılki anma törenine davet edilmedi" dedi.

İngiltere'de ise Kral III. Charles ve eşi Holokost'tan kurtulan Dr Martin Stern ve Darfur soykırımından sağ kurtulan Amouna Adam ile birlikte Londra'daki Buckingham Sarayı'nda mum yaktı.

(Ajanslar, BBC)