Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Ermenistan'ı ziyaret etti

Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi, Ermenstan'a iki günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

Sisi'yi Yerevan Zvartnots Uluslararası Havalimanı'nda Başbakan Yardımcısı Tigran Khachatryan,  Genelkurmay Başkanı Khachatur Poghosyan ve diğer yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanları Vahagn Khachaturyan ve Abdel Fattah Al-Sisi, Cumhurbaşkanlığı konutunda özel bir görüşme gerçekleştirdi. Ardından her iki ülke heyetlerinin katılımıyla genişletilmiş bir toplantı yapıldı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Khachaturyan, Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah el-Sisi'nin Ermenistan ziyaretini "tarihi bir olay" olarak nitelendirdi.

Khachaturyan görüşmeler sırasında “Sizi Cumhurbaşkanlığı konutunda ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi. 

Ermenistan Cumhurbaşkanı, şöyle dedi:

“Mısır Cumhurbaşkanı ülkesinin ve bölgesinin meselelerini anlattı, ben de Ermenistan ve bölgenin meselelerini arz ettim. Mısır'ın bölgesinde bir süper güç olduğu ve arabuluculuk misyonunda engin deneyime sahip olduğu ve en önemlisi komşularıyla barış içinde yaşama konusunda hemfikir olduğumuz bir sır değil.  Ve bu konuda birbirimize çok benziyoruz. Ermenistan Cumhuriyeti'nin politikası bölgede barışı sağlamak, komşularıyla barışçıl ve müreffeh bir hayat yaşamaktır” 

Cumhurbaşkanı Khachaturyan, Ermenistan'ın bölgede barış ve istikrarın tesisi için Mısır'ın deneyimine ihtiyacı olacağını söyledi ve şöyle konuştu:

“Şahsen Mısır cumhurbaşkanının tavsiyesine ihtiyacım var, çünkü siyasi ve askeri geçmişinde büyük zorluklarla karşılaştı, savaşlar gördü ve Mısır'ın istikrarlı ve gelişen bir ülke olmasını sağladı. Ziyaretiniz için bir kez daha teşekkür ederim. Bugünkü görüşmelerimizin verimli geçeceğine ve iki ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacağına eminim” 

Cumhurbaşkanı Khachaturyan, Ermenistan-Mısır ilişkilerinde Mısır'daki Ermeni cemaatinin eşsiz rolüne dikkat çekti. Topluluğun yüzyıllardır Mısır'ın kalkınmasına ve ikili bağların güçlendirilmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Khachaturyan “Bu bağlamda, Mısır'da yaşayan yurttaşlarımızın devlet düzeyinde gördükleri ilgi için özel olarak teşekkür etmeliyim. Ermeni milleti, Mısır halkının soykırımdan sağ kurtulanlara nasıl kucak açtığını ve verdiği desteği asla unutmaz. Ermenistan-Mısır dostluğunun, sayısız zorluklarla dolu bu dönemde, ülkelerimizin tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini  umuyorum” dedi.

Resmi ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdulfettah Al-Sisi, Başbakan Nikol Paşinyan ile de bir araya geldi. Paşinyan ve Sisi iki ülke ilişkilerinin derinleştirilmesi gerektiğini belirttiler.

Sisi'nin Bakü ziyareti

Sisi bu ziyaret öncesinde Azerbaycan'ı ziyaret etti.

Azerbaycan ve Mısır Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Abdulfettah es-Sisi arasında Bakü'de gerçekleştirilen görüşmelerde ikili işbirliğinin genişletilmesi ele alındı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, tarafların karşılıklı işbirliği konusunda aynı pozisyona sahip olduğunu söyledi.

İlham Aliyev "Gelecekteki işbirliği konusunda ortak bir pozisyona geldik. Bu işbirliği derinleştirilmeli ve genişletilmelidir. Bunun için tüm olasılıklar var ve bu ziyaret bunu bir kez daha doğruladı" dedi. 

Abdulfettah es-Sisi ise Bakü'de yaptığı basın açıklamasında, "Mısır'ın Afrika kıtasına açılan kapı rolü oynadığını göz önünde bulundurarak, ülkelerimiz arasında serbest ticaret alanında imzalanan anlaşmaların önemini vurguladık." dedi.

(Armenpress, BBC Azerbaycanca)