Millet İttifakı, Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'den oluşan Altılı Masa, cumhurbaşkanı adayının, seçim bildirgesi ve hükümet programının ana omurgasını oluşturan Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni açıkladı.

ATO Congresium'daki tanıtım programına 6 siyasi partinin genel başkanlarının yanısıra, parti yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.


Mutabakat metni, Altılı Masa temsilcileri tarafından, iktidara gelinmesi halinde uygulanacak "krizden çıkış reçetesi" olarak nitelendiriliyor.

240 sayfadan oluşan metin, 9 ana başlık 75 alt başlık ve 2 bin 300'den fazla vaatten oluştu.

Sunum için kürsüye ilk olarak Altılı Masa'da Temel Politikalar Ortak Çalışma Grubu'nun CHP'li Üyesi Faik Öztrak çıktı.

Öztrak, "hukuk, adalet ve yargı" başlıklı bölümü sunuyor.

Öne çıkan bazı maddeler şöyle:

-"Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisine son vereceğiz. Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle bir dönem seçilebilmesine, seçildikten sonra partisi ile ilişiğinin kesilmesine ve görev sonrasında aktif siyasete dönememesine ilişkin düzenleme yapacağız.

-"Olağanüstü hal kararnamelerine son verecek, OHAL süresini altı aydan iki aya düşüreceğiz.

-"Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde iki farklı kurul oluşturacağız. Adalet Bakanı ve müsteşarı Hakimler Kurulu'nda yer almayacak.

-"Çoklu baro sistemine son vereceğiz.

-"Basın özgürlüğünü güçlendirecek, TRT ve Anadolu Ajansı’nı bağımsızlık ve tarafsızlık esaslarına göre yeniden yapılandıracağız.

-"Seçim barajını %3’e düşüreceğiz.

-"Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında TBMM’nin iznini zorunlu hale getireceğiz.

-"Türkiye Varlık Fonu’nu kapatacağız.

-"Strateji ve Planlama Teşkilatı Kuracağız.

-"TÜİK istatistiklerinin akademisyen ve uzmanlardan oluşan komisyonlar tarafından düzenli biçimde kalite ve güvenilirlik kontrolüne tabi tutulmasını zorunlu hale getireceğiz.

-"En son yapılan milletvekili genel seçiminde en az %1 oy alan siyasi partilerin hazine yardımından faydalanmasını sağlayacağız."

Daha sonra sırayla kürsüye gelen diğer partilerin temsilcileri de farklı konulardaki maddeleri açıkladılar.

(Ajanslar, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel