Davutoğlu, Atina'da İstanbullu Rumları ziyaret etti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina ziyaretleri kapsamında, İstanbul’dan Yunanistan’a gitmek zorunda kalan Rumların yaşadığı Paleo Faliro semtini ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina ziyaretleri kapsamında, İstanbul’dan Yunanistan’a gitmek zorunda kalan Rumların yaşadığı Paleo Faliro semtini ziyaret etti. Yeniköy’den Atina’ya yerleşen Angeliki Vingas’ın kafesi Aialis’de İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Nikolaos Uzunoğlu başkanlığındaki Rum toplumunun liderleriyle bir araya gelen Davutoğlu’nun ziyaretine, eşi Sare Davutoğlu’da eşlik etti.

Bir kere İstanbullu olan ebediyen İstanbulludur

Yunanistan’a yaptığı son ziyaretinde Uzunoğlu’yla büyükelçilikte görüşme yaptıklarını ve bu görüşmede kendilerini ‘İstanbulluların mahallesi’nde ziyaret edeceğine dair bir söz verdiğini söyleyen Davutoğlu, ‘hemşerilerim’ diye hitap ettiği İstanbullu Rumlarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, Türkiye’den, Yeniköy’den ve İstanbul’un her yerinden selam getirdiklerini söyledi. Ev sahibinin kendilerini karşılarken kendisini ‘eski İstanbullu’ olarak tanıtmasına değinerek ‘Bir kere İstanbullu olan ebediyen İstanbulludur. Eskisi yenisi olmaz’ diyen Davutoğlu, İstanbullu Rumlar tarafından alkışlandı.

Acılar yaşandı

Hep beraber bir aile gibi olabilmek için özellikle eşiyle geldiğini ifade eden Davutoğlu, “Bu ziyaretimiz belki bir ilk ama son olmayacak” dedi. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos ile çok güzel görüşmeler yaptıklarını, görüşmelerde yapacağı ziyaretten bahsettiğini ve onların da bunu sevinçle karşıladıklarını ifade eden Davutoğlu,  “Onların da selamını size ileteyim” diye konuştu. “Sizin burada olmanız bize güç katıyor” diyen Davutoğlu şöyle devam etti: “Bu ilişkilerin daha iyi, daha ileri düzeye gelmesinde sizlerin de katkısı olacak. Her zaman sizleri İstanbul’a, Türkiye’ye bekliyoruz. Bağlarınızı koparmayın. Tabii, mübadeleyle başka faktörlerin etkisiyle göçler yaşandı, acılar yaşandı. Şimdi herkesin Türkiye ile Yunanistan arasındaki bu dostluk ilişkisinden bir istifade, göçlerin oluşturduğu gurbetin, hasretin bitmesini istiyoruz. Yunanistan’dan Türkiye'ye göç etmiş olanların da Türkiye’den Yunanistan’a göç etmiş olanların da bu hasretlerini gidermek için biz iki hükümet olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız.”

Kendisine, semtte yaşayan 40 bin İstanbullu olduğunun söylendiğini belirten Davutoğlu “Bu bayağı iyi bir rakam, hatta bundan sonra seçime buradan mı girsek ne yapsak. Herhalde kazanırız” diyerek espri yaptı. Katılımcılara tekrar teşekkürlerini sunan Davutoğlu, İstanbullu Rumların her türlü sorununun çözümü için her zaman yardıma hazır olduklarını ifade ederek, “Görüşemediğimiz diğer 40 bin dostumuza da selamlarımızı iletin” dedi. Davutoğlu, yemeğin ardından İstanbullu Rumların dükkânlarını da ziyaret etti.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar