Can kaybı 50 bin'i aştı

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve K.Maraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki iki depremin 10 ilde yarattığı felaketle mücadele sürüyor. Sarsıntılar K. Maraş'ın yanısıra Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkım yarattı. Can kaybı 50.092'ye yükseldi. Depremden etkilenen illerden 3 milyon'u aşkın kişinin gittiği tahmin ediliyor.

6 Şubat günü sabaha karşı 04.17'de meydana gelen deprem nedeniyle bütün kentlerde yıkılan binalar ve enkaz altında kalan vatandaşlar var. İlk depremden yaklaşık 9 saat sonra saat 13.24'te ise Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde yeni bir deprem yaşandı. 

Yakınlarının enkaz altından çıkarılmasını bekleyenler dışında ise on binlerce kişi ise deprem bölgelerini terketti. 3 milyon kişinin bölgeyi terkettiği tahmin ediliyor. 

Bugün (20 Mart)  itibariyle 10 ilde 50.092 kişi hayatını kaybetti. 

Toplam yaralı sayısı 100 bin'i geçmiş durumda. 

Enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmaları sona erdi.  Depremzedeler ise ilk günden beri kurtarma çalışmalarının yetersizliğinden ve barınma sorunlarından yakınıyor. 

Depremlerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili yürütülen soruşturmalarda 104'ü müteahhit, 161'i yapı sorumlusu, 15'i yapı sahibi ve 18'i binada değişiklik yapan olmak üzere 298 şüpheli tutuklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "5 milyon 397 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 875 bin binada inceleme yaptık ve 883 bin bağımsız bölümden oluşan 301 bin binanın acil yıkılacak, yıkık veya orta hasarlı olduğunun tespitini yaptık" dedi.

Arama kurtarma çalışmalarında 141'nci ve 261'nci saatler arasında en az 74 kişi enkaz altından sağ çıkarıldı

117'nci ile 140'ıncı saatler arasında ise en az 66 kişi enkaz altından sağ çıkarıldı.

 96-116. saatler arasında 98 kişi enkaz altından sağ çıkarıldı.

Adıyamana'da KKTC'den gelen genç voleybol ekibinin enkazı altında kaldığı Isias Oteli'nin otelin sahipleri ve yöneticileri Ahmet, Mehmet Fatih ve Efe Bozkurt, mahkemece tutuklandı.

Gaziantep'te çöken Ayşe Mehmet Polat sitesinin müteahhidi ve fenni mümessili olan  Mehmet Ertan Akay İstanbul'da gözaltına alındı. Akay daha sonra tutuklandı. 

Hatay'da depremde yıkılan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun tutuklandı. Coşkun, yurt dışına kaçmaya çalışırken İstanbul Havalimanı'nda yakalanmıştı.

En büyük can kaybı Hatay, K.Maraş ve Adıyaman'da yaşandı. 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde 55 yıldır hizmet veren İskenderun Devlet Hastanesi de depremde yıkıldı. Antakya'da da devlet hastanesi yıkıldı. 


İskenderun latin Katolik Kilisesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, depremlerde pistinde hasar oluşan Hatay Havalimanı'nın 12 Şubat itibariyle hizmet vermeye başladığını açıkladı. Havalimanı 6 Şubat'tan sonra kullanılamaz hale gelmişti. 

Ermeni toplumundan kayıplar

Malatya'da Ermeni toplumundan üç kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Hayatını kaybedenlerden ikisi Sami Tabaş ve Ayda Tabaş. Ailenin çocuklarından biri Aleks Tabaş da hastanede hayatını kaybetti.

Malatya'da Ermeni toplumundan Maryam Karataş ikinci depreme yakalandığı ve enkaz altında kaldığı öğrenildi. Karataş bugün toprağa verildi. 

İskenderun’da Ermeni toplumundan Armig, Mesrob ve Takun Balıkyan kurtarılamadı. Aynı bölgede Baydzar Silahlı'nın da hayatını kaybettiği öğrenildi.  Antakya Ermenilerinden Antuan Horoz da depremde hayatını kaybetti. Antuan Horoz'un cenazesi toprağa verildi,

Diyarbakırlı ses sanatçısı Zilan Tigris ve eşi Çağdaş Çankaya'nın enkaz altındaki cansız bedenlerine ulaşıldı. 
Adıyaman'da da Ermeni toplumundan bir kişi enkaz altında. 

İskenderun'da hasar büyük, Latin Katolik Kilisesi yıkıldı, Karasun Mangants Ermeni  Kilisesi hasar gördü, Rum Ortodoks Kilisesi'nde de hasar var. 

Diyarbakır Kilisesi hasar görmedi. Vakıflıköy'de deprem şiddetli hissedildi, binalar hasar gördü, kilise sağlam durumda. 

Halep'te ise Ermeni toplumundan 4 can kaybı olduğu  belirtiliyor.

Bu arada Ekümenik Patrikhane'den alınan bilgilere göre Altınözü Tokaçlı'daki Rum Ortodoks  Kilisesi tamamen yıkıldı, Antakya merkezdeki kilise ise hasar gördü.  


Kategoriler

Güncel