Nobel'in yeni sahibi Çinli yazar Mo Yan, Japon adayı övdü

2012 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Çinli yazar Mo Yan, ödül konusunda favori gösterilen Japon yazar Murakami Haruki'nin de ödüle layık olduğunu söyledi. Mo, bu yılki favoriler arasında bulunan dünyaca ünlü edebiyatçılar Haruki Murakami, Alice Munro ve Philip Roth’u geride bırakarak ödülün sahibi olmuştu.

Ödülü eserlerinin edebi niteliği sayesinde kazandığını söyleyen Mo, memleketi Shandong’un Gaomi ilçesinde dün gece düzenlediği basın toplantısında eserlerinin hem Çin edebiyatının, hem dünya edebiyatının bir parçası olduğunu ifade etti. Gerçek adı Guan Moye olan Çinli yazar, 'Eserlerim Çin halkının yaşamından kesitleri konu alarak Çin'e özgü kültür, gelenek ve görenekleri yansıttı. Romanlarım geniş manada insanı tasvir ediyor ve hep insan gözüyle insanı yansıtıyor.' dedi. Mo, ödülün kendisine verilmesine çok şaşırdığını söyledi.

Çin medyasına göre, Komünist Parti'nin yerel yetkilileri, Mo’nun doğup büyüdüğü kasabada onuruna yemek verdi. Mo, aslında ödül kazanmanın bir şey ifade etmediğini, Çin’de daha birçok mükemmel yazar bulunduğuna inandığını, onların da yazmış olduğu eserlerin tüm dünya tarafından kabul edilebileceğini düşündüğünü ifade etti.

Ödül almasının mutluluk verici olduğunu aktaran Çinli yazar, sıkı çalışmaya devam edeceğini, tüm enerjisini yeni yazacağı eserlerde harcayacağını belirtti. Herkese teşekkür eden Mo Yan, Nobel’i almak için gerekli düzenlemelerin hazırlanmasının ardından İsviçre’ye gideceğini kaydetti.

Mo Yan, aynı zamanda Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Çinli yazar oldu. Bu ödül, Çin'deki sosyal paylaşım sitelerinde ''Çin'in gururu'' olarak yorumlandı.

Fantezi ile gerçekliği birleştiren bir tarza sahip yazar olarak bilinen Mo’nun eserlerinde, geleneksel Çin edebiyat kültürü ile birlikte kendine özgü bir dünya oluşturduğu da göze çarpıyor.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Daimi Sekreteri Peter Englund dün yaptığı açıklamada, yazarın eserlerinde halk öykülerini, tarihi ve çağdaşı harmanlayan 'sanrısal realizm' ile ortaya koyduğu eserleriyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Öte yandan Mo, 10 milyon kron (1,2 milyon dolar) ödül almaya hak kazandı.

MO YAN KİMDİR?

1955'te ülkenin kuzeyindeki Shandong eyaletine bağlı Gaomi kasabasında çiftçilikle geçinen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve gerçek adı Guan Moye olan Çinli yazar, 12 yaşında okulu bıraktı. Yazarın 1981 yılında yazdığı ilk kısa hikâyeleri olan 'Kuru nehir', 'Sonbahar suyu' ve 'Halk müziği' 1981’de bir edebiyat dergisinde yayınlandı.

1986’da Çin'in başkenti Pekin'deki Halkın Kurtuluş Ordusu Sanat Akademisi’nden mezun olan yazar, ilk kısa romanını da aynı yıl kaleme aldı.

Mo, 1987 yapımı Kızıl Darı Tarlaları (Red Sorghum) adlı filme ilham veren iki romanıyla Avrupa ve ABD'de ün kazandı. Eserleri sıkça sansüre maruz kalan yazarın eserleri korsan yollarla okurlara ulaşmıştı.

'Gelmiş geçmiş en meşhur Çinli yazar’’ olarak anılan Mo Yan’a, Hong Kong Açık Öğretim Üniversite tarafından fahri doktora, Çin’in Qingdao Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından da misafir profesör unvanı verilmişti.