‘Birbiriyle çelişen duygular içindeyiz’

2009 Eurovision şarkı yarışmasına Ermenistan’ı temsilen katılan İnga ve Anuş Arşakyan kardeşler, 13 Ekim’de TİM Maslak Show Center’da, kuruluşunun 10. yılını kutlayan Zihinsel ve Bedensel Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi (ZİBEÇ) yararına sahneye çıkacak. Sahnede Garbis ve İris Çapkan’ın yönetimindeki Maral Müzik ve Dans Topluluğu’nun da eşlik edeceği Arşakyan kardeşlerle konser öncesinde görüşme fırsatı bulduk.

LİLİT GASPARYAN
lilitgasparyan@agos.com.tr

•          Türkiye’de ilk kez sahne alacaksınız. Daha önce Türkiye’ye gelmiş miydiniz? Neler hissediyorsunuz?

Türkiye’ye ilk kez geliyoruz. Büyük bir heyecan ve birbiriyle çelişen duygular içindeyiz. İstanbul Bizans İmparatorluğu’na başkentlik yapmış, hakkında çok şey okuduğumuz, duyduğumuz bir şehir. Ayrıca, dünyanın birçok ülkesinde İstanbullu Ermenilerle tanıştığımız için de bir merak var içimizde. Oradaki örfleri, âdetleri daha yakından görmek, insanlarla sohbet etmek istiyoruz. Bu şansa sahip olduğumuz için mutlu ve heyecanlıyız.

•          Daveti aldığınızda ne düşündünüz?

Daha önce de birkaç kez davet edilmiş ama reddetmiştik. Gerçi bundan öncekiler, Türk müzisyenlerle ortak konserler için yapılan tekliflerdi. Sözünü ettiğimiz çelişkili duygularımız nedeniyle kabul etmedik bu teklifleri. Tarihin üzerimizde bıraktığı izleri es geçmek o kadar da kolay değil, fakat bu ülkede ve İstanbul’da hâlâ Ermeniler yaşıyor. Bu konser teklifini kabul etmemiz de tamamen bununla ilişkili; buradaki Ermeni toplumu yararına geldik İstanbul’a.

 •         Zihinsel ve bedensel engelli çocuklar yararına sahne alacaksınız...

Biz bu konuya özel bir önem veriyoruz. Her insan ve özellikle her sanatçı, zihinsel ve bedensel engelli insanların hayatında bir yer almalı, katkıda bulunmalı. Engelli insanların da, elbette, mutlu ve eksiksiz yaşama hakları var. Biz şarkılarımızla onları mutlu etmek için çaba gösteriyoruz.

•          Konserinizde dinleyicileri neler bekliyor?

Çok farklı şarkılar bekliyor. Sadece tanınmış, sevilen şarkılar değil, bugüne kadar televizyonda ya da radyoda yayımlanmamış Ermeni halk şarkıları da yer alıyor repertuvarımızda. Ermeni halk müziği Gomidas’sız olmadığı için, ağırlıkla Gomidas şarkıları olacak programımızda.

•          Türkiye sizi Eurovision’la tanıdı ve çok sevdi. Sizi dinleyenler “Sanki bizim yörelerin türkülerini dinliyorum” gibi yorumlar yapıyorlar. Siz bunu neye bağlıyorsunuz?

Repertuvarımızda Van, Muş gibi yörelerden türküler de yer alıyor. Bizim için çok büyük mutluluktur o insanlara sevdikleri şarkıları tekrar dinletmek. Ama biz türkülerden çok klasik müzikle ilgileniyoruz, piyano ve keman çalıyoruz.