Karabağ’da ‘havaalanı gerginliği’

Stepanakert’teki havaalanının uçuşlara açılması, Ermenistan-Azerbaycan gerilimini iyice artırdı. Bakü, ‘Sivil de olsa uçakları düşürürüz’ tehdidini savurdu.

LİLİT GASPARYAN
ilitgasparyan@agos.com.tr

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin başkenti Stepanakert’teki havaalanının faaliyete açılması, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gerginliğin artmasına neden oldu. Azerbaycan yönetimi Stepanakert havaalanından kalkan ya da bu havaalanına yönelen sivil uçakları vurmakla tehdit ederken, Ankara, Ermenistan’ı aklıselime davet etti. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Ankara’nın “küçük kardeşin hamiliği” rolünü sürdürdüğü ifadelerine yer verdi.

28 Eylül’de açıldı

Azerbaycan ile Ermenistan güçleri arasındaki savaş sırasında büyük hasar görmüş olan Stepanakert havaalanı, onarılarak 28 Eylül’de yeniden açıldı. Hava-alanında sivil uçuşlar yakında yeniden başlayacak. Duruma sert tepki gösteren Bakü yönetimi, uçuşların Azerbaycan hava sahasının ihlali olarak değerlendirilerek, uçakları vuracağını açıkladı. 

Ankara ise tartışmaya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamayla katıldı. Açıklamada “Böyle bir adımın, Yukarı Karabağ ihtilafının çözüme kavuşturulmasına yönelik müzakere sürecine sekte vuracak bir provokasyon teşkil ettiği açıktır” denilerek, Ermenistan, “aklıselime ve bölgenin huzuruna zarar verecek davranışlardan kaçınmaya” davet edildi.

Konuya ilişkin Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise havaalanının Dağlık Karabağ’ın ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla açılacağı belirtilerek, Azerbaycan’ın sürdürdüğü sorumsuz silahlanma yarışını görmezden gelen Ankara’nın havaalanına tepki göstermesine dikkat çekilerek, Ankara’nın ‘küçük kardeşin hamiliği’ rolünü ısrarla sürdürdüğüne dikkat çekildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, “Stepanakert Havaaalanı sivil uçuşlara açılınca ilk seferde ben de yolcu olarak yer alacağım. Bakalım Aliyev yönetimi uçağı düşürebilecek mi” diyerek Bakü’ye meydan okudu.

Thomas De Waal:

‘Ermenistan Türkiye’nin Kıbrıs’ta yaptığını yapıyor’

Stepanakert Havaalanı’nın kullanıma açılması ile yeniden gündeme gelen son gelişmeleri, Karabağ Savaşı’nı yakından takip eden araştırmacı, ‘Karabağ: Savaş ve Barış Arasında Ermenistan ve Azerbaycan’ kitabının yazarı Thomas de Waal değerlendirdi.

De Waal, Azerbaycan’ın Karabağ’a hareket eden sivil uçakları vurmaya cüret edemeyeceğini düşünüyor. Bunun çok ciddi bir uluslararası tepki doğuracağını söyleyen De Waal, “Ne var ki tampon bölgede saldırıların artmasını bekleyebiliriz, çünkü bu Azerbaycan’ın Ermenistan  üzerinde baskı kurabileceği yegâne enstrüman özelliği taşıyor” dedi.

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da verimli bir ekonomik alan oluşturmaya çalıştığını, bunun Ermenistan tarafı için mantıklı bir süreç olduğunu ifade eden De Waal, “Bu bağlamda Ermenistan, Kuzey Kıbrıs’ta Türkiye ne yapıyorsa aynısını yapıyor” dedi.

Richard Giragosian:

‘Bakü’den mantıklı olmasını beklemeyin’

Ermenistan’da Bölgesel Araştırmalar Merkezi Müdürü Richard Giragosian, Stepanakert Havaalanı’nın açılmasını Karabağ’ın dünyayla entegre olmasını sağlayabilecek olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Giragosian, Azerbaycan’ın sivil uçakları vurma tehdidini diplomatik bir blöf olarak değerlendiriyor. “Eğer Bakü böyle bir şeye cüret ederse çok ciddi uluslararası tepkiyle karşılaşır. Fakat Ramil Seferov’u kahraman ilan eden Aliyev yönetiminden akılcı ve mantıklı karar vermesini de beklememek gerekir” diyen Giragosian, bu bağlamda uluslararası hukukun bağlayıcı etkisinin olmadığına da dikkat çekiyor.

 

 

Haber Agos'un 12 Ekim 2012 tarihli 861. sayısında yayınlandı.