Şapgir'de bu hafta

Beşinci haftasına giren Şapgir bu hafta da birbirinden ilginç makaleler ve çevirilerle okuyucunun karşısında... Şapat (Cumartesi) ve Giragi (Pazar) günlerinizi Şapgir okumalarıyla renklendirin.

Li pey her mirînekê çend gotin û bîranînek

Dema em werin ser mirina Mehmed Uzun ev tişt dê bi awayeke dîrokî dîsa derkeve holê. Bi taybetî jî ew demên wî yên dawî gelek balkêş bûn. Nivîskarekî bi nav û deng ê kurdî, bi awayeke trajîk vedigere welatê xwe û gelek kes wek ku ew bi xwe nexweş ketibin li ber dikevin. Rojnameyên mezin bala xwe didin rewşa wî, malper, sazî, hunermen, nivîskar, siyasetmedar, bazarvan, xwendekar... 

Ferzan Şêr’in yazısının Türkçesi için tıklayın.

Bir acayip Judith Butler

Judith Butler, cinsiyet çalışmaları üzerine devrim yapmadı. Özellikle 1990’lardan sonra Amerikan üniversitelerinde moda halinde yayılan bu alanı, tek başına var etti. ‘Normal’ gibi görünen kurulumları parçalamaya çalışırken, ‘anormal’ damgası yiyeni de unutmadı. Bir yandan onu ‘normalleştirirken’, diğer yandan, gördüğü sorunları bağıra bağıra söyledi. Levent Özata yazdı.

 

Çivisi çıkmış yerkürede yaşamaktan sıkılanların sesi

 

Yaşamak zorunda kalınan bu sıkıcı yerkürede yolda yürürken muza basıp düşenlerin, pencere altından geçerken kafalarına saksı düşenlerin, yağmurlu havada yıldırım çarpanların kısacası bahtsızların sesi Keret kahkaha attırmayan fakat gülümseten öykülerin yaratıcısı… Can Öktemer, İsrail’in son yıllardaki en popüler yazarının öykülerine bakıyor.

 

Çapraz ateş altındaki kadın: Samar Yazbek

Arapça edebiyatla ilgili İngilizcedeki en iyi kaynaklardan birisi olan arablit.wordpress.com isimli blogun editörü Marcia Lynx Qualey, bu hafta PEN Cesaret Ödülü’nü kazanan Suriyeli Nusayri yazar Samar Yazbek’i ve son kitabı The Woman in the Crossfire’ı, Agos Şapgir ve The Chicago Tribune için yazdı.

Endüstriyelliğe kurban edilmiş bir saygı

Kırılmış her gecenin üçünde, bizleri “Batsın bu dünya”, “Hatasız kul olmaz”, “Bir gün içki dolu vücudum musalla taşına konursa” diye söylettiren, Türkiye’de yetişen en büyük sanatçılardan Orhan Baba’nın sanat hayatına hürmet için çıkarılan “Orhan Gencebay ile Bir Ömür” albümü, yorumlamalardaki vasatlıklar, düzenlemelerdeki özgünlük yoksunluğu ve kayıtlardaki sıkıntılarla bir ‘eksiklik hissi’ yaşatıyor. Sertan Şentürk’ün eleştirisi.

Sokağın başındaki minik birahane ya kapanırsa?

Pangaltı’dan sapıp Dolapdere Caddesi'nden aşağı doğru indiğinizde, burada görmeye hiç alışık olmadığınız türden bir mekan olan PiST/// Disiplinlerarası Proje Mekanı ile karşılaşırsanız şaşırmayın. Burada ve özellikle de Suren Amca'nın eski bakkal dükkanında bulunmak, onlar için bilinçli bir tercih. Tamar NalcıPiST///’in iki kişilik ekibi Didem Özbek ve Osman Bozkurt'la mekan, kentsel dönüşüm ve özellikle de Pangaltı üzerine söyleşti.

Bir zamanlar Cemiyet-i Edebiye, şimdi otopark

İstanbul’da yaklaşık 60 yıl yaşamış ve yayınları, yardımlar ve faaliyetleriyle, döneminde ünü ABD’ye kadar yayılmış bir edebiyat cemiyeti, Dersaadet Rum Cemiyet-i Edebiyesi (DRCE) ya da Rumca ismiyle Ellinikos Filologikos Sillogos Konstantinupoleus’un merkezi bugün Beyoğlu’nda bir otopark oldu; on binlerce kitaptan oluşan kütüphanesinin akıbeti ise bir muamma. Sevag Beşiktaşlıyan Cemiyet’in izini sürüyor.

SALT maharet

SALT, Eylül ayı ile birlikte hareketlenen sanat sezonuna olağanüstü bir giriş yaptı. SALT Galata ve SALT Beyoğlu mekanlarında ardı ardına açılan sergiler, yılın en çarpıcı projeleri olmaya aday. Tayfun Serttaş’ın yazısı.

 

Lübnan Filistinli göçmenlerin halinden anlamıyor

Yaşadıkları ülkelerde yaşanan yoğun silahlı çatışmalar sonucu hayatları tarumar olan insanlara, elimizden geldiğince destek ve yardımcı olmakla mükellefiz. Ancak Suriye’yi terk eden Filistinli göçmenler, Suriye uyruklu göçmenlerle aynı yıkım ve şiddetten kaçtıkları halde, Lübnan’da dışlanma ve ayrımcılıkla yüz yüze. Jonathan Broadbery’nin OpenDemocracy.net’te yayımlanan yazısını çevirdik.

Google ve CIA hangi firmaya milyonlarca dolar yatırır?

İnternette veri madenciliği çalışmaları ile olayların ne zaman ve nerede gerçekleşeceğini tahmin edebilen Recorded Future (Kaydedilen Gelecek) gibi şirketlerin kullandıkları teknoloji, yeryüzünü tamamen kontrol altına alacak ve insanı buradan söküp atabilecek bir güç mü? Santiago Zabala yazdı.

 

Dünya'dan foto haberler

Dünyanın farklı bölgelerine doğru bir haber gezisi.

 

Kategoriler

Şapgir