Gedikpaşa’da Vakıflar’ın önerdiği tazminata jet itiraz

Cemaat vakıflarına ait el konulan mülklerin iadesi sürecinde Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı'na ait Kumkapı’daki apartman için 147 bin 143 lira tazminat ödenmesi kararına Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı'ndan jet itiraz geldi.

İstanbul Vakıflar 1'inci Bölge Müdürlüğü üzerinden Maliye Bakanlığı'na geçen hafta itirazı ileten vakıf, Sabah gazetesinden Burcu Çalık’ın haberine göre bedelin yeniden saptanmasını istedi. Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı, itirazda bulunmadan önce apartmanı inceletti ve iki ekspertiz raporu hazırlattı. Uzmanlar yaptığı incelemede, İstanbul Kumkapı'da bulunan ve el konulmadan önce Ermeni kız çocukları için yetimhane olarak kullanılan 4 katlı apartmana '550 bin lira' ve '550 bin lira' olarak iki değer biçti. Kilise, itiraz başvurusuna bu raporları da ekledi. Azınlık vakıflarına ait el konulan mülklerin iade edilmesine yönelik karar çerçevesinde el konulduktan sonra üçüncü kişilerin üzerine geçirilen taşınmazlara tazminat ödenmesi hükmü getirilmişti. Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfının 1980'de Hazineye geçen apartman için yaptığı başvuruya Vakıflar Genel Müdürlüğü tazminat ödenmesine karar vermişti.

Bu Türkiye'de bir azınlık cemaatine yönelik verilen 'ilk ve tek' tazminat kararı olma özelliğini taşırken, Maliye Bakanlığı 147 bin 143 lira 80 kuruş tazminat ödenmesi gerektiği kanaatine varmıştı.