Tiflis’te ‘yabancı ajan’ yasasını protesto eden genç yargılanıyor

21 yaşındaki Lazare Grigoriadis, Mart ayında Tiflis’te düzenlenen ‘yabancı ajan’ yasası protestoları sırasında polise şiddet uygulamakla suçlanıyor. Grigoriadis, protestocuların, hükümetin ‘yabancı ajan’ yasa tasarısını resmen geri çekmesini kutlamak için parlamento dışında toplanmasından kısa bir süre sonra, 29 Mart’ta yetkililer tarafından gözaltına alındı.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, Mart ayında ‘yabancı ajan’ yasasına karşı başlayan protestolara katılanlardan Lazare Grigoradis için 11 ay hapis cezası isteniyor. Protestolardan sonra mahkemede yargılanan ilk kişi olan Lazare Grigoradis’in babası Beka Grigoriadis, Gürcistan’ın yargı sisteminden umudunu kaybettiğini dile getirerek, parlamento binasının arkasında eylem başlatmaya çalışıyor.

11 yıl hapis cezası

OC Media’dan Shota Kincha’nın haberine göre Lazare Grigoriadis polise iki molotof kokteyli atmak ve bir polis arabasını ateşe vermekten suçlu bulunursa, 11 yıla kadar hapis cezası alacak.

Geçtiğimiz Pazar gecesi Beka Grigoriadis, küçük bir grupla birlikte oğlunun tutuklamasına itirazını dile getirmek için eyleme başladı. Polis, kısa süre sonra Gürcistan Parlamentosu yakınlarında çadır kuran Beka Grigoriadis’in çadırına el koydu.

Grigoriadis, oğlu Lazare’nin diğer destekçilerini kendisine katılmaya çağırdı. OC Media’ya konuşan Beka Grigoriadis, çadırını kurmayı ve parlamento yakınında protestoyu ‘denemeye devam etmeyi’ planladığını söyledi.

‘Çadır kurma hakkım var, anayasaya aykırı değil’

Yerel insan hakları grupları, kolluk kuvvetlerini son yıllarda protestocuların kamusal alanlarda çadır kurmalarını engelleyerek halkın toplanma hakkına müdahale etmekle suçladı. Grigoradis, eylemine polisin müdahalesini eleştirerek, “Çadır kurma hakkım var, anayasaya zerre aykırı değil” dedi.

Pazartesi günü yetkililer, büyük olasılıkla Grigoriadis’in orada çadırla yeniden protesto girişiminde bulunmasını engellemek için parlamentonun yakınındaki bahçeye küçük bir polis grubu yerleştirdi.

‘Farklı olduğu için suçlanıyor’

‘Yabancı ajan’ yasasının resmen iptalinin ardından, yasayla ilgili günlerce devam eden protestolar sırasında gözaltına alınan 133 kişinin tamamının serbest bırakmasının ardından kitleler dağılmıştı. Ancak Lazare Grigoriadis dahil, bazı kişiler hakkında idari soruşturma başlatılmıştı.

Lazare Grigoriadis, 29 Mart’ta gözaltına alındı ve iki gün sonra kamuoyuna çokça duyurulan bir davada mahkemeye çıkarıldı. Eylemlere katılan Grigoradis, yaygın olarak paylaşılan fotoğraflarda sarı saçları, makyajı ve takı takmasından dolayı sık sık iftiraya uğradı.

Grigoriadis’i açık bir şekilde hedef alan, iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin başkanı Irakli Kobakhidze, protestocu hakkında defalarca homofobik söylemlerde bulundu.

Beka Grigoriadis, oğlunun görünüşü nedeniyle hedef alındığını ve Lazare’nin herhangi bir suç işlediğine dair bir kanıt bulunmadığını savunarak, “Çocuk farklı olduğu için suçlanıyor” dedi.

Beka Grigoriadis’in, Tiflis Şehir Mahkemesi tarafından kefaletle serbest bırakılması reddedilen oğlunun mahkeme önünde yargılanması yönündeki çabaları şu ana kadar bir sonuca ulaşmış değil.