Hrant Dink Cinayeti davası 20 Eylül'e ertelendi

Hrant Dink Cinayeti Davası'nda hüküm giyen sanıkların da aralarında bulunduğu bazı isimler hakkında yeni bir dava açıldı. İlk duruşma bugün görüldü. Sanıklar ilk ifadelerini verirken dava 20 Eylül'e ertelendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve çocukları "müşteki" sıfatıyla yer aldı. Duruşmaya Dink Ailesi avukatlarından Hülya Deveci ve Emel Ataktürk katıldı.

Duruşmada söz alan Dink ailesi avukatları müdahillik talebinde bulundu, talep "kasten öldürme" suçlaması açısından  kabul edildi.

Mahkeme, 2005 tarihinden itibaren İstihbarat Şube birimlerinden elde edilen bilgi ve belgelerin diğer birimlerle paylaşılmasının gerektiği yönünde yasal düzenleme ve fiili uygulama olup olmadığının bildirilmesine hükmetti.

Ayrıca Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılarak 2005-2006-2007 yıllarında İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından yargılamaya konu olay hakkında elde edilen bilgilerin diğer şubelerle, özellikle TEM ile paylaşılıp paylaşılmadığının araştırılmasına ve ilgili bilgilerin gönderilmesine karar verdi.

Sanıklar Faruk Sarı ve Yahya Öztürk'ün yakalama emirlerinin infazlarının beklenmesine ve Adem Sağlam'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık Ersin Yolcu hakkında yurt dışına çıkış yasağının devamına da hükmeden mahkeme, duruşmayı 20 Eylül'e erteledi.

Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı dava, 26 Mart 2021 tarihinde sonuçlanmıştı. Bu davada yargılanan sanıkların bir kısmı da o  davada hüküm giymişti.

Dink Ailesi avukatlarının  taleplerini karşılamıyor

Dink'in ailesi kararın ardından yaptığı yazılı açıklama ile karara itiraz etmişti. Dink Ailesi avukatları ise bilhassa zamanaşımı ve beraat kararlarını dikkate alarak karara itiraz  etmişti.

Avukatlar dilekçede "İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 26.03.2021 tarihli duruşmada, cezalandırılmalarına karar verilmesi gereken sanıkların bir kısmının beraatine ve bir kısmı hakkındaki davanın zamanaşımı nedeni ile düşürülmesine ilişkin karar verilmesi, sanıkların bir kısmı hakkında düşük cezalara hükmedilmiş olması  ve yanı sıra yargılama esnasında toplanmasını talep ettiğimiz delillerin tamamı toplanmadan karar verilmiş olması  nedenleri ile İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi kararı hatalı ve hukuka aykırı olmuştur" demişti. Dink Ailesi avukatlarını itirazları İstinaf Mahkemesi’nde karşılık bulmadı. İtiraz dosyası halen Yargıtay’da

Yeni dava, Dink Ailesi avukatlarının taleplerini karşılamıyor. Dink ailesi avukatları yeni davadaki sanıklardan  cinayet işlendiği tarihte Trabzon İl Emniyeti TEM Şube’de görevli olan Adem Sağlam ve Yahya Öztürk’ün sorgusuna katılacak. Ancak Yahya Öztürk şu aşamada firari. Bu iki ismin vereceği ifadelerin cinayetin aydınlatılması açısından önemli olacağı düşünülüyor.


Sanıklar neyle suçlanıyor?

Bugünkü davayı doğuran soruşturma, şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunulması üzerine başlatıldı.

Eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve firari Faruk Sarı'nın, Hrant Dink'in öldürüleceğinden önceden haberdar oldukları, görevlerinin gerektirdiği üzere önlem almak yerine faillerin eylemlerini kolaylaştırıcı bir tavır sergiledikleri ve bu şekilde de Fethullah Gülen yapılanmasının amaçları doğrultusunda "Anayasa’yı ihlâl" ettikleri belirtildi.

Eski TEM Şube Müdürü Yahya Öztürk ve eski Komiser Yardımcısı Adem Sağlam’a da, cinayetin azmettiricileri Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in gerçekleştirecekleri eyleme dair planlarından İstihbarat Şube aracılığıyla haberdar olma, bu suretle eylemin işlenmeden önce önlenmesi ve müdahale yapılması konusunda yasal yükümlülüklerinin bulunmasına karşın bu görevlerini eylem tarihine değin yerine getirmekte kasıtlı olarak ihmalkar davranma ve cinayetin işlenmesine izin verme suçlamaları yöneltildi.

Şüpheliler Tuncay Uzundal, Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu, Ahmet İskender hakkında ise Hrant Dink cinayeti işlenirken ve sonrasında Fethullah Gülen yapılanmasının amaçları doğrultusunda hareket ettikleri suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

İddianamede, Yılmazer, Akyürek ve Sarı hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Sanıklar Öztürk ve Sağlam hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "İhmali davranışla kasten öldürme", "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Kasten öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ile 17 yıl 6 aydan 25 yıla kadar hapisleri istendi.

Diğer sanıklar hakkında ise "Silahlı Terör Örgütü adına suç işleme" suçundan 2 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Sanıklar 14 Haziran'daki duruşmada suçlamaları reddetti.

2021'deki dava nasıl sonuçlanmıştı?

Tutuklu sanıklar eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'i, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandıran ve indirim yoluna gitmediğini belirten mahkeme, Yılmazer'e, "resmi belgeyi yok etme" suçundan yine takdiri indirim uygulamayarak 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ali Fuat Yılmazer ile ilgili "görevi ihmal" suçundan zaman aşımı nedeniyle düşme kararı veren heyet, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan Ankara'daki bir davada mahkumiyet kararı verildiği için davanın reddine hükmetti.

Heyet, tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek'e, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "resmi belgeyi yok etme" suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün ve "resmi belgede sahtecilik" suçundan 7 yıl 6 ay olmak üzere 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi, 

Sanık Muharrem Demirkale'nin, "Anayasa'yı ihlal" ve "kasten öldürmeye yardım etmek" suçlarından ikişer kez müebbet hapisle cezalandırılmasına hükmeden heyet, tutuksuz sanıklardan Yavuz Karakaya'nın, "Anayasa'yı ihlal" suçundan müebbet, "kasten öldürmeye yardım etmek" suçundan da 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Eski Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz, tutuklu sanıklar Okan Şimşek ve Veysal Şahin, tutuksuz sanık Gazi Günay'a, "kasten öldürme" suçundan 25 yıl ve "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 3 yıl 4 ay olmak üzere 28 yıl dörder ay hapis cezası veren heyet, sanık Osman Gülbel'i, "ihmali davranışla tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 16 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı.

Mehmet Ayhan, Uğur Karakaya, Faruk Sarı ve Hasan Durmuşoğlu'na "ihmali davranışla kasten öldürme" suçundan 12 yıl altışar ay ve "resmi belgeyi yok etme" suçundan 3 yıl dokuzar ay olmak üzere 16 yıl üçer ay hapis cezası veren heyet, Volkan Şahin'i, "ihmali davranışla kasten öldürme" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti.

Diğer sanıklar da çeşitli sürelerle hapis cezalarına çarptırıldı. 

Zaman aşımları ve beraatler

Sanıklardan eski emniyet müdürleri Celalettin Cerrah ve Sabri Uzun hakkındaki "görevi kötüye kullanma" suçundan açılan davanın dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşmesine hükmeden heyet, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay hakkında "görevi ihmal" suçundan dosyanın zaman aşımından düşürülmesine, "ihmali davranışla kasten öldürme" ile "resmi belgeyi yok etme" suçlarından beraatine karar verdi.

Mahkeme eski emniyet müdürleri Engin Dinç ve Ahmet İlhan Güler'in, "ihmali davranışla kasten öldürmek" suçundan beraatine, "görevi ihmal" suçundan dosyanın düşürülmesine karar verdi.

Dink Ailesi avukatları ise bilhassa zamanaşımı ve beraat kararlarını dikkate alarak  karara itiraz  etmişti.

Kategoriler

Güncel