Karadziç Srebrenitsa katliamındaki rolünü inkâr ediyor

Sırp savaş lideri yargılandığı 10 savaş suçu ve soykırım davasında hâkimleri masum olduğuna ikna edebilmeyi umuyor. Katliam kurbanlarının yakınlarının bakışları altında savunmasını yapan Karadziç, yaptıklarının soykırım olmadığını ve katliamın boyutları hakkında da suçlamaları katılmadığını söyledi.

Karadziç Salı günü ilk savunmasında Birleşmiş Milletler Yugoslav savaş suçları mahkemesinin hâkimleri karşısına çıktı. Hâkimleri 1992-95 yılları arasındaki kanlı Bosna çatışmalarında payı olmadığına ikna etmeye çalışan Karadziç, katliamların kurbanlarının yakınlarının da hazır bulunduğu duruşma salonunda “Ne ben ne de tanıdığım hiç kimse Sırp olmayanlara karşı bir soykırım olacağını düşünmemiştik. Ben diğer insanları anlayabilecek kapasitesi olan, ılımlı ve makul bir adamım” dedi.

El Cezire’nin haberine göre Karadziç’in hukuk danışmanı Peter Robinson müvekkilinin “Srebrenitsa’da her hangi bir politikasının uygulanmadığı konusunda” kanıt gösterebileceğini ve Sırp liderin “mahkûmların infaz edileceğini bilmediğini” iddia etti.

Danışmanı Karadziç’in Srebrenitsa’da insanların öldürüldüğünü inkâr etmediğini ancak katliamın boyutları konusunda aynı fikirde olmadığını söyleyeceğini ifade etti.

Bir şair ve eğitimli bir psikiyatrist olan Karadziç aynı zamanda Mayıs 1992 ve Kasım 1995 yılları arasında keskin nişancı ve top atışlarıyla 10 bin kişinin hayatını kaybettiği Saraybosna kuşatmasındaki rolü için de yargılanıyor.

BM gözlemcilerini ve barış görevlilerini rehin alarak onları NATO bombardımanı sırasında canlı kalkan olarak kullanmakla da suçlanan Karadziç, 1995 yılında Eski Yugoslavya Uluslararası Suç Mahkemesi (ICTY) tarafından yargı önüne çıkarılmak istendi. 13 yıl firari olarak yaşayan Karadziç, 2008 yılında alternatif hekimlikle uğraştığı Belgrad’da tutuklanana kadar yakalanmamayı başarmıştı.

Ekim 2009’da yargılanmasına başlanan Karadziç davasında savcılar, iddianamelerini Nisan 2010 ve Mayıs 2012 arasında sundular.

Karadziç'in uzun bir kişisel konuşma yapması, ve 1995 yılında Bosna Hersek'teki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün başında olan Rus Albay Andrey Demurenko'yu ilk tanık olarak çağırması bekleniyor.

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya