Beirut’u Türkiye’ye yine bekleriz

Balkan müziğiyle indie-rock’ı birleştiren ABD’li grup Beirut’u, 2007’de verdiği konserin ardından 21 Eylül Cuma akşamı Kuruçeşme Arena’da bir kez daha dinledik.

GÖKÇE GÜNDÜÇ
gokce.gunduc@gmail.com

Kuruçeşme Arena'daki konserde daha önce dinlediğimiz yabancı grupların birçoğu gibi Beirut da boğaz manzarasını övdü, “Merhaba İstanbul” ve “Teşekkürler” gibi ifadeler kullandı. Ama “Olur o kadar klişe” dedik. Programı kısa tutup, birçok şarkıyı ‘bis’e bırakmalarına rağmen konseri beğendik. Beirut da bizi beğenmiş olmalı ki İstanbul konserini, en iyi beş şovlarından biri ilan etti (bkz. Twitter/ @bandBeirut).

21 Eylül’den önce

Konserden evvel Bantmag No.11 için Leyla Aksu’ya konuşan Condon, Santa Fe’de büyürken ne kadar gergin ve umutsuz olduğunu, dünyadan kopmuş gibi hissettiğini anlatmış. Beyrut’a hiç gitmemişken grubuna Beirut, adını vermesinde çocukluğundaki bu ruh hali mi yoksa indie-rock’ı dünya müziğiyle birleştiren tarzı mı yatıyor bilinmez tabii... Öte yandan Aksu’ya kendi plak şirketinden çıkan ilk ve diskografisindeki son albüm olan The Rip Tide’ı değerlendiren Condon özetle, “Eskiden şarkılarımda bana benzemeyen karakterlerin hikâyelerini anlatırdım. The Rip Tide’la beraber hikâyeleri dışarıda aramayı bıraktım. Anlatacak bir hikâyem olduğunu ve daha da iyisi peşine takılacak özgün bir müzikal yaklaşımım olduğunu hissettim” demiş.

21 Eylül akşamı

Nefeslilerin armonisine hayran olduğunu her fırsatta dile getiren Condon, ruh halini layıkıyla seyircisine anlatacak enstrümanların da bunlar olduğuna karar vermiş. 21 Eylül akşamı gördük ki kesinlikle haklı. Konser günü, grubu ayakta dinleyenler bir balık gibi istiflendi, sahil trafiğine girmek yerine vapurla seyahat etmek yüzleri güldürdü, grubun Nantes’i seslendirirkenki performansı göz doldurdu. Ama  bu arada konser sırasında bir Beirut hayranından öğrendiğim setlist.com ve setlist.fm gibi sitelerden bahsetmeden de edemeyeceğim. Şarkılarına çok hâkim olamadığınız grupların konserlerinden önce hazırlık yapmaya nereden başlayacağınızı bilemezsiniz ya... Bu siteler sayesinde bileceksiniz işte. Zira bu iki site müzisyenlerin önceki konserlerinde seslendirdiği şarkıların listesini yayınlıyor. Artık konser öncesi albümler arasında kaybolmak yok. Müjdemi isterim.

Kategoriler

Derkenar