Şapgir’de yeni bir hafta

Her şapat [cumartesi] ve giragi [pazar] okurlarla buluşan şapgir’de bu hafta, Yunanistan’dan Bahreyn’e, Ankara’nın Sakarya gecelerine uzanıyor ve 53 gündür açlık grevine devam eden cezaevlerine uğruyoruz.

Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak istersenizagos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.

Hayko Bağdat halleri: “16-17 yaşında ergen çocuklar olarak kucağımızda bulduğumuz şey soykırımdı”

Ayşe Akdeniz ‘haller durağı’nda bu hafta, Hayko Bağdat ile “az” olma halinden, “erkek” olma haline, Ermenilikten sosyalistliğe birçok hal üzerine sohbet etti.

Hayatta ne hayatın kendisinden daha kıymetli olabilir ki

Açlık grevinin 53. gününde Mahir Ünsal Eriş, insanların ancak hikâyeye bir yerinden dokunduklarında hikâyeyi anlayabildikleri bir öykü yazdı. “Kanat anlattıkça, hikâyenin başında etiyle buduyla gözümüzün önünde duran adam, son çayları bitirdiğimizde eriyip havaya karışmıştı.”

Geçilemeyen Sınırlar Konuşulamayan İnsanlar: Ülkelerarası Araştırma Yapmak (2)

Türkiye ve Ermenistan'da doktora araştırması yapan Aykut Öztürk, ikinci yazısında yine araştırması sırasında başına gelen çeşitli olayları kimlik ve aidiyet konusunda sorulabilecek her türlü soruyla harmanlıyor.

“Milliyetçiliğin sonundan” faşizme: Avrupa üzerindeki “ikinci” hayalet

Avrupa’da ekonomik krizle birlikte yükselen ırkçılık tehdidini ve bu tehdidin en net tezahürü olan Yunanistan’daki Altın Şafak’ı Foti Benlisoy yazdı.

Şu Çılgın Turgut Özakman

Levent Özata’nın bu haftaki portre konuğu Turgut Özakman’ı anlatırken, asıl çıkışını hayatını verdiği tiyatro yazarlığıyla değil, hobi olarak yaptığı “tarih araştırmaları”yla yapan Özakman’ın “çılgınlıklarını” aktarıyor bize.

Elektronik müzikte performans ne arar?

Sertan Şentürk elektronik müzikte canlı performans hakkındaki genel yanılsamayı ve elektronik müzik performansının, genelde yarattığı aldı olarak “bum bum” sesleri dışında aslında ne olduğunu yazdı.

Bir Ankara Efsanesi: Süleyman Bağcıoğlu

Can Öktemer, Ankara’da sıkıcı bir cumartesi günü Sakarya gecelerinde kulaklara çarpan nefis bir Pink Floyd solosunun ardına düştüğünüzde karşınıza çıkacak bir efsaneyi, Süleyman Bağcıoğlu’nu yazdı.

Şapgir’in Kısa Tarihi

Bundan sonra her hafta, Serdar Aksoy’un yazacağı saatli maarif takvimi tadındaki “Şapgir’in Kısa Tarihi” sizlerle olacak. Tabii; isim, yemek ve günün şiirini de unutmadan...

Bahreyn’deki Şiiler Sünnilere karşı hikâyesinde tek kazanan tiranlar oluyor

Bahreyn’de bu dönemde tekrar filizlenmeye başlayan ayaklanma, basitçe Şii-Sünni çatışmasına indirgenmeye çalışıyor. Bahreyn’in önde gelen aktivistlerinden Meryem el Khawaja’nın yazısını Fatih Gökhan Diler çevirdi.

Tek Ulus, İki Mantık: Ed Miliband ve Britanya Çokkültürcülüğünün Sorunu

Galler çalışmalarıyla tanınan Daniel Williams, İngiltere’de İskoçya’nın bağımsızlık referandumuyla daha çok tartışılmaya başlanan kimlik konusunu yazdı, Halit Yerlikhan çevirdi.

Şapgir arşivi;


 
27.10.2012
20.10.2012
13.10.2012

 

06.10.2012
29.09.2012
22.09.2012
15.09.2012

 

 

 

Kategoriler

Şapgir