KKTC’nin manastır isteği ABD’yle kriz yarattı

Kuzey Kıbrıs’taki Ermeni manastırının Türkoloji Enstitüsü’ne dönüştürülmesi, restorasyon için katkı sağlayan ABD’nin tepkisini çekti. Washington yönetimi ‘yardımlar kesilir’ uyarısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Gelişim Programı-İşbirliği ve Güven İçin Hareket’in (UNDP-ACT) sağladığı 5 milyon dolarlık katkı ile restore edilen Kuzey Kıbrıs’taki Ermeni manastırının, Türkoloji Enstitüsü yapılması amacıyla Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ) kullanımına verilmesi ABD ile KKTC yönetimini karşı karşıya getirdi.

‘KKTC’ye yapılacak destek askıya alınacak’

ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği ‘sözleşme şartlarına uyulmadığı’ gerekçesiyle, bir kiliseyi de içeren manastırın ihale sonucunda enstitü yapılmasına karşı çıktı, bundan sonra KKTC’ye yapılacak desteğin askıya alınacağı açıkladı. Amerikalı yetkililer, KKTC Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü’yle ‘Lady Tyre’nin Ermeni Kilisesi’ adıyla bilinen manastırın restorasyondan sonra ‘kültürlerarası bir maksatla’ kullanılması için sözleşmenin imzalandığını hatırlattı.

‘Ermeni manastırını Türkoloji Enstitüsü yapmak hangi mantığa sığıyor?’

“Manastırın Türkoloji Enstitüsü’ne dönüştürülmesi kabul edilemez” değerlendirmesini yapan ABD ile Güney Kıbrıs’taki Ermeni Diasporası da harekete geçti. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun BM toplantıları için New York’a yaptığı ziyarette konu birinci madde olarak gündeme geldi. Adaya dönen Eroğlu, Vakıflar İdaresi’ne ‘sorunun çözülmesi’ talimatını verdi. ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi John M. Koenig de, KKTC Başbakanı İrsen Küçük’le görüştü. Konunun “Washington tarafından dikkatle izlendiğini” ifade eden Koenig, manastırın kullanımı için yeni bir ihalenin yapılması gerektiği üzerinde durdu.

Koenig, Küçük’e “Ermeni manastırının sadece Türkoloji Enstitüsü yapılmasının doğru olmadığı” mesajını iletti. KKTC’den üst düzey bir yetkili ise, “Türkiye’de Ermenilerin mülkleri, kiliseleri iade edilirken; burada Ermeni mülkü içinde Türkoloji Enstitüsü açmak hangi mantığa sığıyor?” diye sordu.

(Milliyet)

Etiketler

Ermeni Manastırı