Seçimlere iki gün kala ABD’de nefesler tutuldu

ABD’de seçimlere iki gün kala büyük bir sürpriz yaşanmaz ise Başkan Barack Obama’nın yeniden seçilmesi bekleniyor. Obama’nın oy oranı Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Mitt Romney ile her ne kadar başa baş da olsa başkanı seçecek olan ‘seçici kurul’ bazında Obama avantajlı durumda. Ancak Kongre’nin üst kanadı Senato’da işler Demokratların hesap ettiği yönde gelişmeyebilir.

40 kadar eyalette oy kullanma işlemi başladı

Amerikan halkı başkanlık seçiminin yanı sıra 113. Kongre seçimleri için de Salı günü sandık başına gidiyor. Öte yandan, 40 kadar eyalette erken oy kullanma işlemleri başlamış durumda ve halkın bir kısmı da oylarını çoktan attı. 2010 Kongre seçimlerinde Temsilciler Meclisi’ndeki ezici çoğunluğunu aynı şekilde Cumhuriyetçilere kaptıran Demokratlar şimdi aynı manzarayı Senato’da yaşayabilir.

Kongre’nin üst kanadı olan ve 100 üyesi bulunan Senato’da Salı günü 33 senatör yeniden seçilebilmek için sandığa gidiyor. Bunların 23’ü Demokrat 10’u ise Cumhuriyetçi. Şu an Senato’daki sandalyelerin ikisi bağımsız (bunlar Demokratlara yakın) 51’i Demokrat ve 47’si ise Cumhuriyetçi. Senato’nun Çoğunluk Lideri Demokrat Partili Harry Reid belki Salı günü sandıktan çıkan sonuca göre makamını şu an Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell’e devredebilir.

 

Obama, Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu kaybedebilir

Anketlere göre Demokrat ve Cumhuriyetçiler başa baş bir seçime doğru gidiyorken bu manzaranın sandıkta Kongre seçimleri için de yansıması Başkan Obama’nın Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu kaybedeceği anlamına geliyor. Anketler, 10 Cumhuriyetçi senatörden 6’sının yeniden seçileceğini, dördünün ise, kaybedeceğini gösteriyor. Cumhuriyetçiler de kritik olan dört senatörlük koltuğu Missouri, Massachussetts, Indiana ve Maine eyaletlerinde.

23 Demokrat Partili senatörün tekrar seçilmek için sandığa gideceği eyaletler içinde Obama’nın partisinin kaybedeceği muhtemel yerler arasında; Nebraska, Wisconsin, Montana, North Dakota, Virginia, Wisconsin, New Mexico ve Connecticut yer alıyor. Cumhuriyetçiler bu sekiz eyalet dışında Ohio, Florida ile Pennsylvania’daki senatörlük makamları için de sıkı kampanya yürütüyor ancak anket sonuçları bu üç eyalette Demokrat senatörlerin tekrar seçileceğini gösteriyor.

Anketler yanıltıcı olabiliyor

Hangi senatör adaylarının tekrar seçileceği üzerine yürütülen tüm yorumlar yapılan kamuoyu anketleri sonuçları üzerine inşa ediliyor. Amerika’da anketler zaman zaman ciddi hatalar da yapmıyor değil. Kamuoyu araştırmaları ile sandıktan çıkan sonuçların en fazla çeliştiği 1980 ile 1996 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde oldu. Anketler 1980’de Başkan Jimmy Carter’ı rakibi Ronald Reagan önünde yüzde 5 avantajlı gösteriyordu. 1996 yılında ise Başkan Bill Clinton rakibinden sadece yüzde 5 daha fazla oy alacağını öngörüyordu.

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Mitt Romney