Marsilaylı Avukat Krikorian Devlet Konseyi’ne Başvurdu

Marsilyalı avukat Philippe Krikorian, Ermeni Soykırımı’nın İnkârına cezai müeyyide öngören yasanın, Fransız Anayasası'na uygun olmadığı yönündeki kararını iptal ettirmek için Devlet Konseyi'ne başvurdu.

Marsilya UMP milletvekili Valerie Boyer ile birlikte, Anayasa Konseyi'nin sansürlediği yasa tasarısını beraber hazırlayan Marsilya Barosu avukatlarından Philippe Krikorian, Anayasa Konseyi'nin aldığı bu kararı bozdurmak için Devlet Konseyi'ne başvurdu. Başvurusu bugün öğle saatlerinde Fransa Devlet Konseyi'nin gündemine gelecek olan Philippe Krikorian, konseyi, Avrupa Birliği Hukuk Mahkemesi'ne başvuruya zorlamayı amaçladığı öne sürüldü.

Avrupa Birliği Hukuk Mahkemesi'nde alınabilecek Ermeniler için olumlu bir karar, AB'nin 2008 yılında aldığı, 'Irkçılığa karşı ceza hukuku yolu ile önlem' çerçeve kararını Fransa iç hukukuna uydurmaya zorlayacak. AB'nin 2008 çerçeve kararı sadece ulusal ya da uluslararası bir ceza mahkemesinde ispatlanmış insanlık, savaş ve soykırım suçlarını kapsıyor.

Ermeni Soykırımı bugüne kadar hiçbir ulusal ya da uluslararası ceza mahkemesinde başvurulmadığı ve yargılanmadığı için AB'nin bu çerçeve kararı kapsamına girmiyor. Daha önce AB 2008 çerçeve kararını iç hukuklarına uygulayan AB ülkeleri 'Uluslararası ya da ulusal bir ceza mahkemesinde ispatlanmış, savaş, insanlık ya da soykırım' suçlarından söz ediyor.

Philippe Krikorian daha önce de, Avrupa Parlamentosu'nda alınan 'Türkiye, Ermeni soykırımını tanımalıdır' kararına dayanarak, tekrar Ermeni kökenli iki müvekkili adına 'Türkiye ile başlatılan AB-Türkiye görüşmelerinin, Türkiye 'Ermeni Soykırımını' tanımadığı sürece durdurulması' için Avrupa Birliği Hukuk Mahkemesi'ne açtığı davayı ilk duruşmada, hem de temyizde kaybetmiş ve mahkeme masraflarını ödemeye mahkûm edilmişti.

Mahkeme karara gerekçe olarak 'Avrupa Birliği Parlamentosu'nun almış olduğu 'Türkiye Ermeni soykırımını tanısın' kararı siyasi bir karar olup parlamentonun siyasi görünümü değiştiğinde bozulabilir bir karar' demişti.

Kategoriler

Güncel Diaspora