Portrelerle tarihsel bir yolculuk

‘Portreler’in tarihsel yolculuğu için İstanbul şu sıralarda iki önemli sergiye ev sahipliği yapıyor. İstanbul Modern, fotoğraf ustalarının 160 yıllık fotoğrafçılık tarihine ışık tuttuğu, “Bakış: Portre Fotoğrafçılığının Değişen Yüzü”’nü, Pera Müzesi ise Avrupa aristokrasisine mensup çocuk portrelerini sergiliyor.

İstanbul Modern, Bank Of America’nın ünlü fotoğraf koleksiyonundan  aralarında W. Eugene Smith, George Brassaï Henry Clay Anderson, , Manuel Alvarez Bravo, Alexander Gardner August Sander, Philippe Halsman, Yousuf Karsh’ın bulunduğu fotoğraf  ustalarının çalışmalarını sergiliyor.

Bakış - Portre Fotoğrafının Değişen Yüzü sergisi, portre fotoğrafının 160 yıllık geçmişine ışık tutuyor. Sergi yalnızca portre türünün değil, fotoğrafın ortaya çıkışından günümüze uzanan dönemdeki toplumsal ve sanatsal dönüşümün de izini sürüyor.

Poz vermeler, mekanlar, bakışlar, giyimler geçmişten geleceğe mesaj veriyor.

Sergi, farklı zaman ve coğrafyalara ait fotoğraflarla, kronolojik olarak sıralanan ve kavramsal olarak portre fotoğrafının nasıl değiştiğini gözler önüne seren dört bölümden oluşuyor. Benliğin Kurgusu, Esinlenmeler, Sahici Hayatlar ve Kişisel Gerçeklik başlıklı bölümlerde fotoğrafın teknik bir yenilik olarak ortaya çıkıp zamanla sanat formuna, gerçekliği belgeleme aracına ve kavramsal çalışmaların üretildiği bir alana dönüşme aşamaları izleniyor.

Sergi, Bank of America Merrill Lynch’in sanat yapıtlarını ödünç vermesini sağlayan Art in our Communities™ programının bir parçası. Bu özgün girişim,  tüm dünyadaki müzelerin ve kar amacı gütmeyen galerilerin, hazır veya kendi ürettikleri sergiler için bedelsiz olarak yapıt ödünç almasına olanak veriyor.

Sena Çakırkaya’nın küratörlüğünü üstlendiği sergi 20 Ocak 2013’e kadar Karaköy’de bulunan İstanbul Modern’de izlenebilir.

İstanbul Modern, Salı – Pazar 10.00 - 18.00, Perşembe günleri 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.

Pera Müzesi ise “Altın Çocuklar 16.–19. Yüzyıl Avrupası’ndan Portreler” sergisini ağırlıyor.  Sergi, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla, çoğunluğu kraliyet ailelerine ya da Avrupa aristokrasisine mensup çocukların portrelerinden oluşuyor.

Sergi Avrupa, aristokrasi ve çocukluğun tarihinden ip uçları sunuyor.

Sergi, sanatseverlere, kaderleri doğmadan önce çizilmiş 57 soylu çocuğun resimleri üzerinden Avrupa siyasi tarihinin dört yüz yılını, o dönemin aristokrasi geleneklerini, inançlarını ve moda akımlarını keşfetme olanağı veriyor.

Sergi  6 Ocak 2013’e kadar Taksim’de bulunan Pera Müzesi’nde görülebilir.

Pera Müzesi, Salı - Cumartesi  10.00 - 19.00, Pazar  12.00 - 18.00 saatleri arsında ziyaretçi kabul ediyor.

 

Kategoriler

Kültür Sanat Sergi