ABD’de Ermeniler Obama’dan umutlu

Amerikan seçimlerinde ülkedeki azınlıklardan geniş destek alan Barack Obama, Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı California eyaletinden de yüksek oy aldı. Ermenistanlı akademisyen Ruben Safrastyan bu durumu değerlendirirken, ABD Başkanlık seçimlerinde Barack Obama lehine oy kullanan Amerikalı Ermenilerin, bunu önümüzdeki 4 yılda Obama’nın Ermeni Soykırımı'na ilişkin daha cesur adımlar atacağı beklentisiyle yaptıklarını savundu.

Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi Şark Enstitüsü Direktörü Ruben Safrastyan, 12 Kasım’da  Yerevan’da gerçekleşen basın toplantısında, Amerikalı Ermenilerin büyük kısmının Obama’ya oy verirken 24 Nisan’da kullandığı ‘Medz Yeğern’ ifadesini hatırlayıp gelecek dönemde daha cesaretli olacağını ümit etmiş olabileceklerini belirtti.

Safrastyan, “Bunun hiçbir şey elde edememekten daha iyi olduğunu birçokları kabul edebilir ve Obama’nın Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında Soykırım’a ilişkin doğrudan olmayan göndermelerini de hatırlayabilir ″ dedi. Ermenilerin Obama’ya yönelik sempatilerinin bundan kaynaklandığını, ancak son 10 yılda ne görevdeki başkan, ne de rakibinin seçim kampanyası devam ederken Amerika Ermeni Davası Konseyi üyeleriyle buluşmadığını ve herhangi bir söz verme konusunda çekimser olduklarına dikkat çekti.

Safrastyan bunun sebebini Washington’un Türkiye’yle ilişkilerine zarar vermek istememesine bağlarken,  Yakındoğu’da önemli bir müttefiki olarak gördüğü Mısır’ı kaybetmesinin ardından, ABD tarafında bu hassasiyetin arttığını vurguladı.

Safrastyan, California Ermeni kuruluşlarının geleneksel olarak Demokrat Parti’yle sıkı ilişkilere sahip olduklarını belirterek, Amerikalı Ermenilerin büyük kısmının Obama lehine oy kullanmasının sebebinin bu olduğunu kaydetti.

Kategoriler

Güncel Diaspora