Halep'li Ermeni rejisör Avo Kaprielyan tutuklandı

Halep'li Ermeni sinema yönetmeni Avo Kaprielyan’dan 7 Kasım’dan bu yana haber alınamıyor. Görgü tanıklarının ifadesine göre Avo son kez Halep Şehir Parkı’nda iki arkadaşıyla birlikte çekim yaparken görüldü. Kaprielyan, Suriye’de 2011’den bu yana devam eden çatışmalar ve ülkede yaşanan insanlık dramını anlatan bir film üzerinde çalışıyordu. Edinilen bilgilere göre Avo Suriye Gizli Servisi tarafından tutuklandı.

1985 yılında Halep'te doğan Avo, ortaokulu Haygazyan okulunda okudu ve Karen Eppe okulunda eğitimini sürdürdü. Şam Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra tiyatro ve sinema alanında uzmanlaşan Avo Kaprielyan,  çeşitli film çalışmalarında bulundu ve birkaç yıl sonra Halep'e döndü. Ardından buradaki Akadi Enstitüsü’nde sanat ve tiyatro eğitimi verdi. Suriye'de dostlarıyla birlikte ülkedeki ilk sinema birliğini kurdu. Ülkedeki genç kuşak yönetmenler arasında önemli bir yer alıyordu. 

Büyük yönetmen Ardaşes Beleşyan’a itaf ettiği 'İki adım daha yakın' kısa filmiyle Avo, Temmuz ayında 9. Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali’nde ödül almıştı. Genelde filmlerinde hümanizmayı işleyen Avo’nun son filmi Halep’teki emekliler üzerine olmuştu. Halep’te son dört aydır iyice kötüleşen durum nedeniyle filmini sergileme fırsatı bulamamıştı.

Halep’te Avo’nun arkadaşları Kaprielyan ailesinin son günlerde, birkaç Hristiyan rahibin de yardımıyla oğullarının serbest bırakılması için çalışmaktan başka bir şey yapmadıklarını belirtiyor. Aynı kaynaklar Avo’nun 7 Kasım’da iki kişiyle birlikte Suriye gizli servisinin, Siyasi İstihbarat Dairesi’ne götürüldüğünü belirtiyor. Arkadaşları Avo için Facebook’ta açtıkları sayfayla desteklerini paylaşırken yetkililere Avo’nun serbest bırakılması için çağrıda bulunuyorlar.

 

 

(civilnet.am)

Kategoriler

Güncel Dünya Diaspora