İstanbul’un kitapla buluşma vakti

31. İstanbul Kitap Fuarı 17 Kasım Cumartesi günü başlıyor. TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25 Kasım’a kadar devam edecek olan fuara bu yıl 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılacak.

Yurt dışından 40 ülkeden yayınevleri, telif ajansları ve konuk yazarların yer alacağı fuarın bu yılki onur yazarı Gülten Dayıoğlu. Ana teması ‘Çocukluğum Yurdumdur-Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’ olarak belirlenen fuar süresince Gülten Dayıoğlu’nun katılımıyla çocuk edebiyatı üzerine panel ve söyleşiler düzenlenecek. Bu yılki fuarın onur konuğu ise Hollanda. Hollanda’dan yayınevlerinin katılımıyla düzenlenecek konuk ülke etkinlikleri kapsamında modern Hollanda edebiyatının önemli isimleri fuarın konuğu olacak. Bunlar arasında Kader Abdollah, Henk Boom, Erik Jan Zürcher gibi isimler yer alıyor. 

Konuk ülke etkinlikleri kapsamında Hollandalı illüstratör Marit Törnqvist de dört gün boyunca çocuklara yönelik illüstrasyon atölyeleri gerçekleştirecek. İlköğretim yaş grubuna yönelik düzenlenecek olan atölyelere katılım ücretsiz olacak.

Aras Yayınları ve Hrant Dink Vakfı da fuarda

Aras Yayınları
her yıl olduğu gibi bu yıl da
fuarda 603 E standında
okurlarıyla buluşacak.

Reymond Kevorkian’ın Türkçe çevirisi geçtiğimiz günlerde yayımlanan,
‘1915 Öncesi Ermeniler’ kitabıyla okurların karşısına çıkacak olan Aras Yayınları standında S. Sirents’in ‘Ermeni Edebiyatı Numuneleri’ kitabı da yeni yayınlar arasında. Fuar süresince olmasa da hemen akabinde ise Antranik Yeritzyan’ın ‘Dersim Seyahatnameleri’ ve Ümit Bayazoğlu’nun makalelerini içeren ‘Hatırda Kalmaz Satırda Kalır’ kitapları yayımlanacak. Sarkis Sucuyan’ın ‘Kemani Sarkis Efendi’ ve Karin Karakaşlı’nın şiir kitabı ‘Her Kimsen Sana’ da fuar ziyaretçilerinin karşılaşacağı yeni yayınlar arasında. Fuar süresince Mıgırdiç Margosyan, Takuhi Tomasyan ve Karin Karakaşlı da düzenlenecek imza günlerinde Aras standında okurlarla buluşacak.

Hrant Dink Vakfı ise
fuarda  3. Salon 510 B  
standında yer alacak.

Standta okurlar vakfın eski ve yeni yayınlarını bir arada bulabilecek. Gazetemiz
Agos da
fuaye alanında olacak.

 

Karin Karakaşlı, 18 Kasım Pazar 12.00’de Günışığı Kitaplığı’nda,
24 Kasım Cumartesi, 16.00’da ise Doğan Kitap’ta  kitaplarını imzalayacak.

40 ülkeden yayıncıların yer alacağı uluslararası salonda Almanya’dan Hindistan’a, Rusya’dan yayınevlerini görmek mümkün. Ayrıca bağımsız edebiyat topluluğu LAF (Literature Across Frontiers) bünyesinde 24 ülkeden bağımsız yayıncı, edebiyat topluluğu ve kültür merkezi de fuarda hazır bulunacak.

Fuarın Konuk Yazarları arasında çocuk ve gençlik edebiyatı alanında Erika Bartos, Korky Paul, Jasper Kent’in yanı sıra, farklı kuşakların sevdiği kahraman Red Kit sergisinin küratörü Didier Pasomonik, Hollanda’lı yazar Joke Van Leewuen da bulunuyor. Modern İspanyolca edebiyatın önemli isimlerinden Javier Sierra, Macaristan’ın önemli yazarlarından Tibor F. Toht, Uluslararası PEN Başkanı John Ralston Saul ve Hapisteki yazarlar Komitesi Direktörü Sara Whyatt da fuarın yabancı konuklarından.

Sergiler...

 

Onur Yazarı Gülten Dayıoğlu’nun yaşamından kesitler içeren ‘Bir Yaşamış, Bir Yazmış Gülten Dayıoğlu’ sergisinin yanı sıra ‘Kitap Resimleri’, İllüstrasyon Sergisi ve Sadık Karamustafa danışmanlığında hazırlanan çocuk ve gençlik kitapları kapaklarından oluşan ‘Kapaklar Ormanı’ sergisi ziyaretçilerle buluşacak.

Fuar kapsamında ayrıca Yapı Kredi Yayınları tarafından düzenlenen Red Kit Sergisi de görülebilecek. Konuk ülke etkinlikleri kapsamında Hollanda’nın önde gelen 24 illüstratörünün çalışmalarından oluşan ‘Fil Gelmiş-Hollanda İllüstrasyon Sergisi’ de fuar süresince okurlarla buluşacak.

ETKİNLİKLERDEN SEÇMELER

17 Kasım Cumartesi

Büyükada Salonu

16.30-17.30

Panel: “Yezidiler”

Yöneten: Mustafa Erdem Kabadayı

Konuşmacı: Amed Gökçen

Düzenleyen: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

17 Kasım Cumartesi 2012

13.15-14.15

Konuşmacı: Karin Karakaşlı

Düzenleyen: Günışığı Kitaplığı

18 Kasım Pazar 2012

Heybeliada Salonu

13.15-14.15

Panel: “Dersim’in Kayıp Kızları”

Yöneten: Ferhunde Özbay

Konuşmacılar: Nezahat Gündoğan, Kazım Gündoğan

Düzenleyen: İletişim Yayınları

24 Kasım Cumartesi 2012

Interexpo Salonu

14.45-15.45

Söyleşi: “İstanbul’un Renklerini Yaşamak”

Konuşmacılar: Mario Levi, Sema Kaygusuz, Karin Karakaşlı

Düzenleyen: Doğan Kitap

17.15-18.15

Söyleşi: “Afili Filintalar”

Konuşmacı: Alper Canıgüz, Emrah Serbes, Murat Menteş

Düzenleyen: April Yayıncılık

24 Kasım Cumartesi 2012

Karadeniz Salonu

15.45-16.45

Söyleşi-Dinleti: “Ule Fılle Hoş Geldin”

Konuşmacı: Yervant Bostancı, Şeyhmus Diken

Düzenleyen: İletişim Yayınları