Anadolu Rock Ohannes'ini kaybetti

Anadolu Rock akımının mihenk taşlarından biri olmuş Kurtalan Ekspres ve Barış Manço başta olmak üzere birçok grup ve müzisyene eşlik etmiş, usta müzisyen Ohannes Kemer’i kaybettik.

1950 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ohannes Kemer (Kemeryan) küçük yaşlarda abisinin hediye ettiği gitar ile müzik hayatına başlarken, bağlama çalan amcalarını seyrederek bir süre sonra bağlamanın da üstesinden geldi. Lise yıllarında Kadıköy Ticaret Lisesi’nde kurduğu grubu ile Milliyet Gazetesi Liselerarası Müzik Yarışması’nda birinci oldu. Bu başarı Ohannes Kemer’in profesyonel müzik kariyerine erken yaşta başlamasını sağladı. Okul hayatı devam ederken Erol Büyükburç ile çalıştı.

1972 yılında Kuratalan Ekspres’e katılan Ohannes Kemer; yaylı tambur, bağlama ve gitar çalmanın yanında çok sayıda beste yapıyor ve düzenlemelerde harikalar yaratıyordu. 1974 yılında Barış Manço ile birlikte konsere gittiği Avusturalya’ya yerleşen Kemer daha sonra birkaç yıl Londra’da yaşadı. Orada tanıştığı Jennifer Turner’la hayatını birleştirdi. Avusturalya'da yaşama arzusu baskın hale gelen Kemer, hayatının geri kalanını Sidney’de geçirdi. Son yıllarda Türkiye'ye dönen ve tekrar müzik çalışmalarına başlayan Ohannes Kemer, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görmekteydi.

 

www.hafifmuzik.org

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik