Mecidiyeköy’deki Ermeni Katolik mezarlığına 82 yıl sonra gelen tescil

İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Ermeni Katolik Mezarlığı’nın tapusu 82 yıl sonra vakfa iade ediliyor. Surp Agop Hastanesi Vakfı Başkanı Bernar Sarıbay, karardan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan 40 bin 500 metrekarelik Ermeni Katolik Mezarlığı’nın tapusunu Surp Agop Hastanesi Vakfı adına tesciline izin verdi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde mezarlık olarak kullanılan alan, yayınlanan bir fermanla 1830’lu yıllarda Ermenilere verilmişti. Başlangıçta 50 bin metrekarelik bir alan olan mezarlık, 1930’da çıkarılan Belediyeler Kanunu çerçevesinde İstanbul Belediyesi’ne devredildi. Tapusu ve tescili ellerinden alınmış olmasına rağmen Katolik Ermeniler cenazelerini Mecidiyeköy’deki Ermeni Katolik Mezarlığı’na defnetmeye devam ediyordu.

Kararın gelmesi bekleniyor

Haber Türk muhabirinin bildirdiği üzere Surp Agop Hastanesi Vakfı, yeni Vakıflar Kanunu çerçevesinde geçtiğimiz Ağustos ayında Ermeni Katolik Mezarlığı’nın tescilini ve tapusunu almak için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Vakıflar, konuyla ilgili olumlu karar vererek, Surp Agop Hastanesi Vakfı’na durumu bildirdi. Vakıf, kararın İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne gelmesinin ardından tescil ve tapu için gerekli işlemleri başlatacak.

‘Mutlu olduk’

82 yıl sonra Mecidiyeköy’deki Ermeni Katolik Mezarlığı’nın tapusunun kendilerine verilmesinden dolayı mutlu olduklarını dile getiren Surp Agop Hastanesi Vakfı Başkanı Bernar Sarıbay, “Mecidiyeköy’deki arazi, bize ilk verildiği günden beri mezarlıktır. Burada eski Osmanlı Paşaları’nın da mezarları bulunuyor” dedi.

 

(AHT)

Kategoriler

Toplum Vakıflar