Suriyeli Ermeniler için diasporaya çağrı

Ermenistan Diaspora Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre 5000 Suriyeli Ermeni’nin Ermenistan’a sığındığı belirtiliyor. Suriye’de 20 aydır devam eden savaş koşullarını terk edip, daha huzurlu bir yaşam ümidiyle Ermenistan’a gelen Suriyeli Ermeniler, burada çeşitli yardım kuruluşları tarafından destekleniyor. Bu yardım kuruluşları durumun ciddiyetinden bahsederken diasporaya da çağrıda bulunuyor.

Ermeni Hayırseverler Birliği adına yardım faaliyetlerinden bahseden Aruş Yesayan, şu anda 350 aileye yardım ettiklerini ifade ederken bu yardımların çoğu zaman kira yardımı veya ayni yardımlar olduğunu belirtiyor. Durumun ciddiyetini hatırlatan ve dünyadaki tüm Ermenilere seslenen Yesayan, “Herkes bugün Suriye’de yaşanan durumun 1915’teki felaket kadar ciddi olduğunu anlamak zorunda. O zaman göç yalın ayak kimi zaman da eşekler üzerinde yapılıyordu. Bugünün 1915’ten tek farklı yanı ise bu büyük göçün uçaklarla yapılıyor olması. Bugün Suriyeli Ermenilere yardım etmek isteyenler maddi imkanlarıyla destek olabilirler veya iş sahibi olanlar iş imkânları sağlayabilirler” diyor.  

Suriyeli Ermenilerin sorunlarına çözüm üretmek için kurulan merkezde çalışmalarını sürdüren Nayira Edigaryan ise ‘bir iş, bir aile’ sloganıyla yola çıktıklarını ve bu ailelerin burada tutunabilmeleri için yaratılacak iş imkânlarının oldukça önemli olduğunu ifade ediyor. Ermenistanlı yardım kuruluşları, diasporadaki tüm Ermenilerin durumun ciddiyetini kavrayarak ellerinden gelen yardımları esirgememelerini bekliyor.