168 yıllık Dadyan Okulu için yeni bir başlangıç

Bakırköy Dadyan Okulu’nun yeni binasının temeli, Başepiskopos Aram Ateşyan’ın bir khaçkarı kutsayarak, temel için kazılan çukura bırakmasıyla resmen atıldı.

SAHAG GÜRYAN
sguryan@agos.com.tr

50 yıl aradan sonra yapılacak ilk Ermeni okulu olma özeliği taşıyan bina, depreme dayanıklı olacak ve aynı anda 600 öğrenciye hizmet verebilecek. Ermeni toplumunun büyük ilgi gösterdiği törene Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Bakırköy Kaymakamı Yakup Vatan ve CHP Bakırköy İlçe Başkanı Sait Yücel katıldı.

Bakırköy Surp Asvadzadzin Kilisesi’nin geleneksel isim günü kutlaması Başepiskopos Aram Ateşyan’ın katılımıyla 18 Kasım Pazar günü yapıldı. Kilisenin din görevlisi Yeğişe Vartabed Uçkunyan tarafından yönetilen Surp Badarak ayininde ilahileri Karasun Mangants Korosu seslendirdi. Başepikopos Ateşyan vaazında dayanışma mesajları verdi: “Ermeni toplumundan hiç kimse ‘bana ne’ dememeli. Eğer biz birbirine bağlı, güçlü bir toplum olmak istiyorsak, çevremizdekilere de duyarlı olmalıyız. Kurumlarımıza sahip çıkmalıyız, paylaşmayı bilmeliyiz.”

Adil seçim talebi

Dadyan Okulu’nun kapalı spor salonunda kurulan sevgi sofralarında ilk konuşmayı yapan Okul Müdürü Alis Bayram, okuldaki çalışmaları anlattı. Ardından, müzik öğretmeni Anita Kurtoğlu’nun çalıştırdığı minikler korosu sahne aldı ve seslendirdiği şarkılarla programa renk kattı. Okulun dans topluluğu da, sahnelediği gösteriyle büyük alkış aldı. Yönetim kurulu üyelerinden Kevork Erkan, konuşmasında, kiralar ve velilerin bağışlarından elde edilen gelirin vakfın giderlerini karşılamadığını belirterek, bütçenin bu yıl 388 bin TL açık verdiğini söyledi.

Bakırköy Vakfı Başkanı Mesut Özdemir ise, yaptığı konuşmada, yeni seçim yönetmeliği konusuna değindi: “Yok olmaktan kurtulmak ve varlığımızı sürdürmek için değişime ayak uydurmalıyız. Gündemde olan değişimlerden biri de, cemaat yapısına önemli katkılar sağlayacağına inandığımız, katılımcı ve çoğulcu bir seçim yönetmeliği hazırlanmasıdır. Utanç duymayacağımız bir seçim sürecinin yaşanması çok önemli. Meşruiyet zaafı olan bir seçim süreci, cemaat meselelerini çözümsüz hale getirir. Toplumun iradesini engelleyen her türlü tasarruftan uzak durmalıyız. Maddi durumu iyi olan vakıflar bu imkânlarını kişisel kaprisleri ve uygulamaları yönünde kullanmamalı, cemaatin öncelikleri göz önünde bulundurularak adil ve ilkeli bir paylaşım sistemi kurulmalıdır.”

Dadyan’a yeni vücut

Özdemir, konuşmasının devamında yeni okul binasını anlattı: “1844 yılında Bakırköylü işçi çocuklarının eğitimi için üç derslikli olarak inşa edilen okul binamız, son yıllarda çağımızın gereklerine uygun bir eğitim vermekte zorlanıyor. Tarihi eser olduğundan üzerinde herhangi bir yenileme çalışması yapamadığımız bina pek çok yönden yetersiz kaldığından, Dadyan’a, bugün atacağımız temelle yeni bir vücut ve taze kan kazandıracağız. Bu bina eğitimimize yeni bir soluk getirecek ve toplum için yeni bir dönüm noktası olacaktır.”

Erzen: “Yanınızdayım”

Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ise, konuşmasında, Yeşilköy’de bir Süryani kilisesi de inşa edileceğini söyledi: “Bakırköy, farklı etnik kökenlerden, farklı inançlardan insanların barış içinde yaşadığı bir ilçe. Bir mozaik değil, onun da ötesinde, mermer bir kent. Farklılıklarımızla biz o mermerin tozunu oluşturuyoruz. Bu mermer sevgi, insanlık mermeridir. 50 yıl sonra ilk kez bir okul yapılacak. Cumhuriyet tarihinde yapılacak ilk Süryani kilisesinin inşaatına da çok kısa bir süre sonra Yeşilköy’de başlayacağız. Bunun yapılmasında, hangi siyasi partiden olursa olsun, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Görevimiz hizmet vermektir. Belediye olarak okulun bir an önce tamamlanması için elimizden gelenin fazlasını yapacağız.”

Coşkulu tören

Konuşmaların ardından, temel atma töreni için Dadyan Okulu’nun bahçesine geçildi. Öğretmenler, öğrenciler ve Bakırköy Ermeni toplumunun katılımıyla gerçekleştirilen törende, Başepikopos Ateşyan temel için kazılan alana bir khaçkar bırakarak dua etti.

İki yıl sürecek olan inşaat Dadyan Okulu’nda eğitimi aksatmayacak. Yeni binanın hizmete girmesiyle, halen okul olarak kullanılan tarihi bina, vakfa gelir getirecek şekilde değerlendirilecek.

 

Kategoriler

Toplum Okullar