Darbe komisyonunun raporu araştırmacılara yol haritası olacak

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e sundu. Komisyonun tamamladığı raporun içeriğine CHP'li üyeler katılmadıklarını söyleyerek Meclis Başkanı'na ek bir rapor sundu. Öte yandan CHP’li üyeler raporun sonuç bölümünü oy birliğiyle kaleme aldıklarını da belirtti.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, raporun sunumu sırasında yaptığı konuşmada şunları kaydetti;

'TBMM Başkanı’na sunduğumuz rapor, Pandora'nın Kutusu'nu açmıştır. Verilerin demokrasi, hukuk içerisinde değerlendirilmesini bundan sonraki çabamız gösterecek.

Demokrasi yolunda geri dönülmez noktadayız. Sivil anayasa olmak üzere önerilerimiz raporda vardır.

Hukuki olmayan hiçbir bilgi devlet sırrı olmamalıdır. Elbette raporumuzun kusursuz olduğunu söylemiyoruz. Bu raporun tarihi bir önemi olduğunu söylüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı'mıza, Sayın Başbakan'ımıza, Meclis Başkanı'mıza teşekkür ediyoruz. CHP, MHP ve BDP’ye teşekkür ediyoruz. Meclis’teki vekillerimize saygılarımızı sunuyoruz. Raporu başkanımıza takdim ediyoruz.'

CHP: İçeriğe katılmıyoruz

Komisyon'un CHP'li üyeleri 'Raporun içeriğine katılmıyoruz. Sonuç ve öneriler oy birliğiyle çıktı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz' dedi.

Çiçek: Araştırmacılara ilham verecek

Meclis Başkanı Cemil Çiçek de yaptığı konuşmada tarihi bir ana tanıklık ettiklerini vurguladı. Çiçek, raporun özverili, fedakarca, yoğun bir çalışmayla hazırlandığını belirterek, siyasi parti temsilcilerine ve milletvekillerine teşekkür etti.

Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu rapor geleceğimiz açısından önemli, geçmişteki yaşananlarla önemlidir. Bu rapor referans olacaktır. Araştırmacılar bu rapordan istifade edecektir. Rapor 4 ay gibi kısa bir sürede hazırlandı. Bu da çalışmanın ne kadar fedakarca yapıldığını gösteriyor. Bir kapı aralanmıştır. Bundan sonra bu dönemleri araştırmak isteyenler varsa bu rapor onlara yol gösterecektir. Bir manada yol haritasıdır. Bundan sonra da yapılacak çok çalışma vardır. Darbeler hiçbir şeyin çaresi değildir, çare demokrasidir. Yaşadıklarımızdan bunu bir kez daha anlıyoruz. Demokrasi dışı arayışlarla sorunun çözülemeyeceğini bir kez daha görüyoruz. Darbelerini birinci mağduru Meclis’tir. Toplumun istediği 4 partinin uzlaşmasıdır. Komisyon yeni anayasa çalışmalarına da örnek oldu. Çabalarınızdan, gayretlerinizden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.'