Sinop da film festivalli iller arasına katılıyor

Bienaller, sanat etkinlikleri, birçok dizi film, sinema filmi ve belgeseller ile bir sanat platformu haline gelen Sinop şimdi de bir film festivaline ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en kuzeyindeki ili olan Sinop, 1-5 Aralık tarihleri arasında “1. Sinop En Kuzey Fener Belgesel Film Festivali” ile adından söz ettirecek.

1-5 Aralık 2012 tarihleri arasında Sinop’ta gerçekleşecek  “1. Sinop En Kuzey Fener Belgesel Film Festivali” ile Sinop da film festivali olan bir kent haline gelecek.

Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi ve Gerze ile Erfelek Belediyelerinin de desteğiyle yapılacak festival, Sinop üzerine çekilmiş on filmi Sinoplularla buluşturacak.

1. Sinop En Kuzey Film Festivali’nde gösterilecek olan bu on film daha önce “Kuzey Yıldızı Sinop 1. Ulusal Belgesel Film Yarışması”na katılan filmlerden oluşuyor.

Neden en kuzey fener?

Karadeniz'in Antik dönemden beri tek doğal liman kenti olan Sinop, aynı zamanda Türkiye’nin en kuzeydeki noktası olarak dikkat çekiyor. Sinop ayrıca deniz kenti olması nedeniyle deniz kültürünün hâkim olduğu bir kent kimliğiyle de öne çıkıyor. Birçok denizci serüvenlerinin ve hikâyelerinin yaşandığı yer olan Sinop, fenerleriyle de denizcilerin dünyasında bir nirengi noktası ve kurtuluşu simgeliyor. Hırçın Karadeniz'in fırtınalarından kaçan denizcilerin sığındığı liman olan Sinop’un bu konumu binlerce yıl boyunca değişmedi ve İnceburun Feneri, Türkiye'nin en kuzeyinde 42. paralelde kurtuluşun simgesi olarak denizcilere nöbet tutmaya devam ediyor.

Festival komitesi bu festivalle Sinop’u, Türkiye sinemasının feneri haline dönüştürmeyi amaçlıyor. Komite, uzun soluklu ve yıllarca sürmesi düşünülen Sinop Film Festivalinin öncüsü ve başlangıcı olacağını ümit ettikleri bu ilk festivalde herkesi bunun bir parçası olmaya davet ediyor.

Festival 1-5 Aralık tarihleri arasında Sinop’ta düzenlenecek festivalle ilgili ayrıntılı bilgi http://www.sinopfilmfestivali.org/ sitesinden edinilebilir.

 

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema