Kopenhag’da soykırım sergisine karşı Türk tezi sergisi

Kopenhag Üniversitesindeki Kraliyet Kütüphanesinde 6 Kasımda açılan Ermeni Soykırımı sergisine Türkiye'nin de kendi tezini anlatan sergiyle cevap vereceği bildirildi.

Danimarka'da Kopenhag Üniversitesi Kraliyet Kütüphanesi’nde 6 Kasım’dan bu yana devam eden Ermeni soykırımı sergisine karşı Türkiye Büyükelçiliği, Türk tezini savunan sergi ile cevap verecek. Ermenistan Büyükelçiliği himayesinde, Ermenistanlı bazı müze yetkilileri ve Danimarkalı tarihçilerle ortaklaşa hazırlanan sergiye Türkiye'nin tepkisi serginin farkına varılmasının ardından geldi. Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek, üniversite yöneticileri ile görüşüp, sergiye tepkisini dile getirdikten sonra, Türkiye'nin de bir karşı sergi açması konusunda söz aldı. Kütüphanenin girişinde yer alan ve 6 Kasımda açıldığı halde Türkiye Büyükelçiliği’nin yeni farkına vardığı sergi 15 aralık tarihine kadar devam edecek.

Tepki geleceğini biliyorduk

Kütüphane yetkilileri, sergiye tepki geleceğini bilerek izin verdiklerini belirterek 'biz konunun çok hassas bir konu olduğunu biliyoruz. Türkiye tarafından tepkilerin de geleceğini tahmin ediyorduk ama sergi talebine hayır diyemezdik çünkü burası herkese açık. Sergi Ermenistan Büyükelçiliğinin kendi ülkelerinde bazı müzeler ve Danimarkalı tarihçilerin arşivleri ile işbirliği yapılarak açıldı. 6 Kasımdan bugünü kadar fazla tepki yoktu ama Türkiye'nin Büyükelçisi farkına varıp tepki gösterince, Danimarka basını da konuya büyük ilgi gösterdi' dediler. Kraliyet Kütüphanesi Direktörü Erland Kolding Nielsen, Türkiye'nin baskılarının söz konusu olmadığını, serginin kaldırılmasının istenmediğini belirterek 'Türk Büyükelçisi ile oldukça nazik bir görüşme yaptık. Baskı söz konusu değil. Kendilere karşı argümanları sergilemek isteyince olumlu yanıt verdik' dedi

Karşı sergi açılacak

Büyükelçi Berki Dibek, sergiyle ilgili bilgileri alır almaz, Kopenhag Üniversitesi ve Kütüphanesi yöneticileriyle görüşmeye gittiğini ve Türkiye'nin de eşit haklarda bir sergi açmak isteğini ilettiğini belirterek 'biz üniversite ve kütüphanesi yöneticilerine bir baskıda bulunmadık. Sadece eşit haklarda bizim de karşı tezimizi anlatan bir sergi açmak istediğimizi söyledik ve bize sergi açmamız konusunda söz verildi. Danimarka medyası konuya çok geniş yer ayırdı, medyadaki yankıları tercüme ettirince ayrıca bir basın bildirisi yayınlayacağım' dedi.

Nazi benzetmesi

Danimarka medyası ise Büyükelçi Berki Dibek'in girişimlerini, Türkiye'nin baskısı olarak verdi. Aşırı Sağ Danimarka Halk Partisi'nin Dış Politika Sözcüsü Sören Espersen, Büyükelçinin girişimlerine tepki göstererek 'Türkiye'nin baskısı, soykırımı yapan Nazilerin, soykırımı inkar ederek, soykırım ile ilgili karşı sergi açma girişimlerine benziyor. Kraliyet Kütüphanesi, Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisine sergi sözü vererek, baskılar karşısında Türkiye önünde diz çökmüş oldu' dedi. Serginin açılmasına yardımcı olan Danimarkalı tarihçilerden Matthias Björnlund, Ermeni Soykırımı’nın inkar edilemeyecek bir gerçek olduğunu söyleyerek, karşı tezlerin sergilenmesine izin vermenin araştırmacıların kendi çalışmalarını çürütmeleri anlamına geleceğini söyledi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Diaspora