Karabağ'ın 'bağımsızlığı' ABD Kongresi'nde kutlandı

Amerika'daki Ermeni diasporasının güçlü kuruluşlarından ANCA (Amerika Ermeni Ulusal Konseyi), geçtiğimiz hafta içinde 'Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığının kutlandığı' bir toplantıyı Amerikan Kongresi'nde gerçekleştirdi. Toplantı, Senato'ya ait Russell Binası'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karen Mirzoyan, Amerikan Kongresi'nin bazı üyelerine madalya taktı. Ocak ayından sonra ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olacak Ed Royce ile John Kerry'nin Dışişleri Bakanı olması durumunda Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olması beklenen Robert Menendez de aynı toplantıya katıldı.

Karen Mirzoyan'dan madalya alan Temsilciler Meclisi üyesi Brad Sherman, Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını kutladıklarını ve ABD'nin Dağlık Karabağ'a doğrudan yardım yapmasını gündeme getiren ilk temsilci olduğunu söyledi. Bir diğer Temsilciler Meclisi üyesi Adam Schiff ise, Kongre'deki bazı ilgili komitelerin kilit üyelerine gönderdiği mektupta, ABD'den Azerbaycan'a askeri yardımlara son verilmesini istedi. 

113. Dönem Kongresi'nin Ocak ayı sonunda yasama çalışmalarına başlamasından sonra öncelikle Ermeni Soykırım'ını içeren bir  tasarının sunulacağı tahmin ediliyor. Siyasi gözlemciler, Türkiye'ye silah satışlarında da sorunların devam etme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

Kategoriler

Güncel Diaspora