Dink’i mahkûm etmeyene HSYK yolunu kapatmışlar

Salih Zeki İskender: Dink’e mahkûmiyet yönünde oy kullanmazsam seçimlerde ters etki yapacağı söylendi. Ben böyle bir şeyi ne vicdanıma ne de meslek ahlakıma sığdırmadım ve oyumu o şekilde verdim.

 Hrant Dink’i ölüme götüren yoldaki en önemli kilometre taşlarından biri olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu’ndaki nihaî kararın nasıl bir atmosferde verildiğine dair çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Oylamada Dink’in suçsuz olduğu yönünde oy kullanan 6 üyeden biri olan Salih Zeki İskender, kararın verildiği Temmuz 2006’da Yargıtay koridorlarında esen havayı şu sözlerle anlattı:

 “Hrant Dink’in mahkûm olmasına neden olan yazıların bütününü dikkatle okumuştum ve düşünce özgürlüğü sınırları içinde değerlendirmiştim. O dönemde HSYK üyeliğine adaydım. Hatta tartışmaları çok net hatırlıyorum. Esen hava farklıydı, bugünkü gibi değildi. Sohbet havası içerisinde birçok kez Dink’e mahkûmiyet yönünde oy kullanmazsam seçimlerde ters etki yapacağı söylendi.

 Ben böyle bir şeyi ne vicdanıma ne de meslek ahlakıma sığdıramadım ve oyumu Hrant Dink’in suçsuz olduğu yönünde kullandım. Bugün ombudsman seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun ‘Adının Hrant olduğunu bilmiyordum, Fırat yazıyordu’ şeklindeki açıklamalarını da hayretle okuyorum. Dosyada ne yazdığını, ne olduğunu biliyorduk. Kurulda çok aşırı bir milliyetçilik havası vardı.”

 Kurulda yapılan oylamada Dink’in suçlu olduğu yönünde oy kullanan Ali Suat Ertosun ise o günkü tutumu hakkında şöyle dedi: “Hukuk matematik değildir. Zamana göre değişir. Bugün aynı kararı verir miydim bilemem. Ben de Balkan göçmeniyim. Biz de çok acılar yaşadık.” Ertosun karardan sonra HSYK üyesi olurken, Dink’in suçsuz olduğunu savunan İskender, HSYK’ya seçilmedi.           

Yargıtay üyesi İskender, “Mahkûmiyet yönünde oy kullanmazsan HSYK üyeliği seçimlerinde ters etki yapacağı söylendi” diyor

‘Dink suçsuz’ diyen üyeye uyarı

FUNDA TOSUN
fundatosun@agos.com.tr

Hrant Dink’in ‘Türklüğü aşağılama’ suçlamasıyla kesin olarak mahkûm edildiği Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararında imzası olan Yargıtay üyelerinden çarpıcı açıklamalar geldi. Dink’in suçsuz olduğu yönüne oy kullanan Yargıtay üyesi Salih Zeki İskender, o tarihlerde HSKY (Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) üyeliğine aday olduğunu belirterek, “Esen hava farklıydı, bugünkü gibi değildi. Sohbet havası içerisinde birçok kez Dink’e mahkûmiyet yönünde oy kullanmazsam seçimlerde ters etki yapacağı söylendi. Böyle bir şeyi ne vicdanıma ne de meslek ahlakıma sığdıramadım ve oyumu o şekilde verdim. Kurulda çok aşırı bir milliyetçilik havası vardı” dedi. İskender, Ombudsman seçilen Ömeroğlu hakkında ise, “Adının Hrant olduğunu bilmiyordum, Fırat yazıyordu’ şeklinde açıklamalarını hayretle okuyorum. Dosyada ne yazdığını, ne olduğunu biliyorduk” dedi. Dink’in suçlu olduğu yönündeki karara katılan Ersan Ülker ise, “Sonrasında çok tartıştık. Belki iş yoğunluğundan aceleye getirdik” dedi.

Hrant Dink’in, eski Türk Ceza Kanunu’nun 159. maddesinde düzenlenen ‘Türklüğü aşağılama’ suçundan açılan davasında Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi 6 ay hapis cezası vermiş ve cezayı ertelemişti. Karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce de onanmıştı. Dönemin Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, onama kararına itiraz etmiş ve Dink’in beraat etmesi gerektiğini belirterek yerel mahkeme kararının bozulması istemiyle Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na başvurmuştu. Genel Kurul, Eminağaoğlu’nun, 9. Ceza Dairesi kararına yaptığı itirazı 6’ya karşı 18 oyla reddetmiş ve böylece Dink’in hedef haline getirilme sürecinde çok önemli bir rol oynamıştı.

Agos, Dink’in suçlu olduğu yönünde oy kullanan Nihat Ömeroğlu’nun TBMM’de AK Parti oylarıyla Kamu Başdenetçisi, Muhittin Mıhçak’ın ise Denetçi olarak seçilmesinin ardından yeniden gündeme gelen bu kararın altında imzası olan Yargıtay üyelerinden kararı yeniden değerlendirmelerini istedi. İşte, Yargıtay üyelerinin sorumuza verdiği yanıtlar.

‘HRANT DİNK SUÇSUZ’ DİYENLER

SALİH ZEKİ İSKENDER:

(Yargıtay üyesi olarak kaldı)

Yazıların bütününü dikkatle okumuştum ve düşünce özgürlüğü sınırları içinde değerlendirmiştim. O dönemde HSYK’ya adaydım, hatta tartışmaları çok net hatırlıyorum. Esen hava farklıydı, bugünkü gibi değildi. Sohbet havası içerisinde birçok kez Dink’e mahkûmiyet yönünde oy kullanmazsam seçimlerde ters etki yapacağı söylendi. Ben böyle bir şeyi ne vicdanıma ne de meslek ahlakıma sığdıramadım ve oyumu o şekilde verdim. Bugün ombudsman seçilen Ömeroğlu’nun “Adının Hrant olduğunu bilmiyordum, Fırat yazıyordu” şeklinde açıklamalarını da hayretle okuyorum. Dosyada ne yazdığını, ne olduğunu biliyorduk. Kurulda çok aşırı bir milliyetçilik havası vardı. Hrant keşke bugün yaşasaydı, çünkü bence o Ermenistan ile Türkiye arasında bir köprü işlevi görüyordu.

MUVAFFAK TATAR:

Altı kişi suç olmadığına dair bir tespitte bulunmuştuk ancak oy çoğunluğu aksi yöndeydi. Ben suç unsuru olmadığını düşünmüştüm. Çok önemli bir davaydı. Çünkü konu çok gündemdeydi. Herkes neyin ne olduğunu ve ne anlama geldiğini biliyordu. Ömeroğlu’nun ombusdman olmasını Dink kararına bağlamak doğru değil ancak bu atama kamu vicdanını tatmin etmeyecek.

OSMAN ŞİRİN:

Yoldayım, cenazem olduğu için konuşamayacağım. Sonra da müsait olmam.

MUHLİS KARAKAŞ:

Görüş belirtmek istemiyorum.

HAMDİ YAVER AKTAN:

Müsait değilim, sonra konuşalım. (Sonra aradığımızda) Müzakeredeyim hanımefendi, görüşemem, lütfen.

ZEKİ ASLAN: Ulaşılamadı.

‘HRANT DİNK SUÇLU’ DİYENLER

ALİ SUAT ERTOSUN:

(Dink aleyhine oy kullandıktan sonra HSYK üyesi seçildi)

Binlerce davadan biriydi. ben o sekiz yazının hepsini okudum. Hatta köşesinin adı bile aklımda. Şaprigce (Doğrusu ‘Şapparigce’ – Agos). Ben bir anlamı olduğunu sanıyordum. Ama geçenlerde bir yazıda okudum, bir anlamı da yokmuş Şaprigce’nin. Biz o dönemde, 301. maddeye göre yazının suç unsuru oluşturduğuna karar verdik. Özel bir kasıtla bu kararı vermedik. Bilirkişi raporu hâkimi bağlamaz. Bu tür davalarda hâkimin kendi görgüsü yeterlidir, hâkim kendi bilgisiyle karar verebilirdi aslında. Ayrıca şunu da söyleyeyim, hukuk matematik değildir. Zamana göre değişir. O malum cümle, hani “Türk’ten boşalacak zehirli kan”... sonra diasporayla bağlantılar kurulması... Biz o sekiz yazıyı hassasiyetle okuduk ve o karara vardık. Bugün aynı kararı verir miydim bilemem. Ben kendim de Balkan göçmeniyim. Biz de bu tür olaylar çok acılar yaşadık. Yani Dink’in öldürülmesinden insan olarak çok üzüldüm tabii.

ERSAN ÜLKER:

(Karar sırasında 11. Ceza Dairesi Başkanı iken daha sonra Yargıtay Başsavcılığı seçimlerinde en çok oyu aldı. Dönemin Cumhurbaşkanı Sezer, Ülker’in yerine daha az oy alan Abdurrahman Yalçınkaya’yı seçti)

Neymiş ombudsman tartışmaları anlamadım. O anki yorum şeyimiz o şekildeydi. Farklı oy kullananlar da oldu. Benim oyum demek ki öyle tezahür etti ki öyle oy kullandım. Ama yönetim başkandadır, tam olarak şey olmamış olabilir. Sonrasında çok talihsiz şeyler yaşandı, üzülmedim değil. Her dosyanın gerektiği gibi incelenip tartışıldığını sanmıyorum. Bilirkişi raporları dosyadadır ama biz sadece dosyanın özetine bakarız. Öyle yapmakla yetinildi. O anda öyledir. O zaman yeterince vakıf olduğum kanaatiyle verdim ama bilmiyorum. İş yoğunluğumuz çok fazla, çoğu zaman iş bitsin diye bakıyoruz. Sonrasında çok tartıştık. Üzüldüm. Belki aceleye getirdik diye düşündüm iş yoğunluğundan. İmzaladığımız karar mutlak doğrudur diye bir şey yok. Keşke bu dosyayı daha iyi inceleseydik dediğimiz oldu.

HASAN GERÇEKER:

(Karardan sonra Yargıtay Başkanı seçildi)

Aradan çok zaman geçti. O zaman öyleydi, pozitif hukuk öyle gerektiriyordu. Yıllar geçtikten sonra bu konuları karıştırmanın âlemi yok. Sıradan bir davaydı bizim için. Eğer çok rahatsızlarsa 159. madde kaldırılabilinirdi. Ama o dönem AİHM çok özümsenmemişti. Bilirkişi raporu hâkimi bağlamaz, bunu kabul etmiyoruz. Karar doğru da olabilir yanlış da olabilir, bu tartışılabilir.

MUHİTTİN MIHÇAK:

(Kamu denetçisi seçildi)

Toplantıdayım. Birden telefonum çaldı. Çok konsantre bir şekilde toplantıdayım. Telefonum çaldı ve birden irkildim. Sonra sizinle bu görüşme gerçekleşti. Yanlış anlaşılmaktan korkuyorum, konsantreyim bu yüzden değerlendirme yapmak istemiyorum. (Daha sonra kendisine ulaşamadık)

Ö. RACİ İMAMOĞLU:

Aradan çok zaman geçti. Emekli oldum. Şehir dışındayım. İstirahatteyim. Yaş itibariyle de rahatsızım. Konuşma durumunda değilim.

ŞÜKRÜ TÜRKTEMEL:  2009 yılında emekli oldum. Basından okuduğum kadarıyla bir şeyler hatırlıyorum ama hatırlamıyorum.

HASAN ERBİL:

(Karardan sonra Yargıtay Başsavcılığı seçiminde en çok oyu aldı ve Cumhurbaşkanı Gül tarafından Başsavcılığa seçildi)

Toplantıdayım, konuşamayacağım.

YILMAZ ÇAMLIBEL: Görevdeyim, bu konuda bir değerlendirme yapamam.

MEHMET EKMEKÇİ: Ancak yüzyüze olursak konuşabilirim. Telefonda konuşamam.

TURAN DEMİRTAŞ: Ne gazetesi? (Agos) Haa, müsait değilim.

NASUHİ KURDOĞLU: Müsait değilim, kusura bakmayın.

REFİK DİZDAROĞLU: Ben o zaman bir şey söyleyemeyeceğim, kusura bakmayın

EKREM ERTUĞRUL: (Karardan sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı seçildi)

(Telefonu kalemi yanıtladı) “Görüşmek istemiyor, kendisine iletildi. Görüşmek istemediğinin yazılmasını da istemiyor.”

METİN KAYA: (Konuyu aktardık, değerlendirmesini istedik) Onun bir alakası yok. (Neyin neyle alakası olmadığını sorduk) Peki oldu, teşekkür ederim.

ERKAN ÖZTÜRK: Dosya hakkında konuşmak istemediğini iletti.

ŞULE BAŞOĞLU: Dosya hakkında konuşmak istemediğini iletti.

EMİNE SABA ERTUĞRUL: Görüş bildirmeyeceğini iletti.