III. Dünya Savaşı: Apple vs. Microsoft

Bilgisayarda Windows 8 rüzgarı yaşanırken, Türkiye iPhone 5 fırtınası bu hafta esmeye başladı. Cengizhan Çelik, bu amansız ve ‘özgün’ rekabetin geçmişini ve bu ‘mücadele’yi kimin kazanabileceğini yazdı.

Cengizhan Çelik
cngzhnclk@gmail.com

Tarih tekerrürden ibaret derlerdi de inanmazdım... Windows 8'i incelememin ardından bu sözün geçerliğinden zerre şüphem yok. 90'ların başı ile son bulan soğuk savaşta yer alan ülkelerin yerini şimdi teknoloji şirketlerinin rekabeti almakta. Öyle ki, Abdullah Gül'ün Silikon Vadisi ziyaretinde Apple CEO'su Tim Cook'un Reis-i Cumhur'a: “Mısır Devrimi sırasında, Ortadoğu’da Apple satışlarımız tavan yaptı” demesi, arif olanın anlayacağı bir örnek olur düşüncesindeyim.

1970'lerde yaşanan o süreç ile günümüzdeki bu rekabet arasındaki benzerlik inanılmaz derecede insanı hayrete düşürüyor. O yıllarda, iki amatör Steve Jobs ve Bill Gates, iki ayrı kulvarda hayallerinin peşinden koşmaktadır. Steve Jobs dahi arkadaşı Steve Wozniak ile birlikte Apple şirketini kurarlar. Bill Gates de teknoloji delisi dostları ile yazılım şirketi Microsoft'u…

Steve kurduğu şirketi bir korsan gemisine benzetirken, Bill Gates'in Microsoft'u ise İngiliz donanmasına girmeye çalışan bir denizci adayıdır (bkz: Apple & Microsoft'un IBM ilişkisi). O dönemde bir marka var ki, belki de bugünkü teknolojik  dünyamızın şekillenmesinde en büyük katkısı olan bir şirket: Xerox...

Çin'in barut ile kağıdı bulması ve sonrasında bunu Avrupa'nın işlemesi neyse, Xerox'un icatları ve bunu işleyen Apple-Microsoft ilişkisi de odur... Apple'ı Apple yapan hemen hemen her şey Steve Jobs'ın Xerox'a yaptığı bir ziyaretin sonucudur. Hatta öyle ki, Apple Xerox'dan çalar, Microsoft da Apple'dan…

Xerox, ABD kökenli uluslararası bir teknoloji şirketi olarak faaliyet gösterir. Ürünlerinde daha çok fotokopi, tarayıcı ve yazıcılar donanım olarak ön plana çıkmakla birlikte bu ortamlarda çalışan özel yazılımlar da üretmektedir. Bu şirket, 70'lerde Xerox, Palo Alto Research Center veya bilinen ismiyle Xerox Parc'ı kurar… Bu merkez, mouse, pencereli grafik arabirimleri (bugün kullandığımız tüm sistemlerin atası olarak kabul edilen pencereler, kalsörler, kısayollar vb.) ve ethernet gibi onemli buluşlara imza atar.

İşte hikaye de burada başlar. Steve Jobs, bir gün bu merkezi ziyaret eder ve pencereli grafik arabirimlerini gördüğü an nutku tutulur. Bu sistemi (ç)alarak rüyası olan MAC'e taşır ve bu bilgisayarlar için bir devrim kabul edilir.

Steve Jobs bu devrimi gerçekleştirirken, Bill Gates de tarihin akışını değiştiren o anlaşma masasındadır. Bill Gates ve arkadaşları, IBM ile yazılım anlaşmasına imza atar. Anlaşmadaki bir madde, belki de dünyanın kaderini değiştirmiştir. Gates, IBM yetkililerine der ki: “Hacı abiler, ben bu sistemi yalnız IBM bilgisayarlarına değil, tüm bilgisayarlara satabilirim.” IBM yetkilileri de, tuhaf bir şekilde kabul eder ve Microsoft efsanesi doğar. Apple'ın Xerox'dan (ç)aldığı pencereli grafik arabirimlerini, Microsoft da Apple'dan aparmakta hiçbir beis görmez. 

 

O dönem, Steve Jobs “ben bu sistemi sadece kendi üreteceğim bilgisayarlarda kullanacağım” dememiş olsaydı, Microsoft bu kadar büyüyemeyecekti. Steve Jobs, inatla kendi sistemlerinin sadece kendi donanımlarında yer almasını istedi ve buna da kapalı işletim sistemleri dedi.
 
Microsoft da inatla tüm bilgisayarlara açık olduğunu duyurdu. Açık işletim sistemleriyle, dünyanın nerdeyse tüm bilgisayaralarında Windows işletim sistemleri kullanılır oldu.
 
Steve Jobs ölmeden önce tarihi bir itirafta bulunarak, “Evet, bilgisayar savaşını Microsoft'a kaybettik” dedi. Ama savaş yeni başlıyordu, Steve Jobs son hamlesini yapmamıştı.
 
Bu kez, mobil savaşlar dönemi başladı ve tarihin tekerür ettiği anları yaşıyoruz. Apple bu savaşı kazanmakla kalmadı, yeni bir evren yarattı. iPhone kullanan herkesin çok iyi bildiği grafik ağırlıklı işletim sistemi ve uygulama dünyaları yeni evrenin vazgeçilmezi oldu.
 
Şimdi Windows 8, bu evrende yine geçmişte yaptığını yapmak için sahne aldı. Windows 8'in yeni işletim sistemi bu savaşın ilk yıllarına çok ama çok benziyor. Microsoft uygulama merkezleri, grafik ağırlıklı işletim sisteminin özü ve mantığı, Apple'ın devrimini çok ama çok anımsatıyor. Apple'ın yarattığı bir evrende bir savaş ne derece mantıklı, orası muamma ama dediğim gibi tarih tekerrürden ibaret gençler...

 

Şapgir'de bu hafta;

 

Kategoriler

Şapgir