Katolik Kilisesi’nde Şeb-i Arus konseri

Adalar Belediyesi’nin organizasyonuyla, Katolik San Pasifico Kilisesi’nde Şeb-i Arus konseri gerçekleşti. Başkan Farsakoğlu, Mevlana’nın sadece İslam kültürüne ait olmadığını, evrensel bir değer olduğunu vurgulayarak “Mevlana’nın farklı inançlara mensup olan insanlara değer veren ve onları eşit gören bir anlayışı var” dedi.

Mevlana’nın anıldığı Şeb-i Arus haftasında gerçekleşen törenlerden biri de İstanbul Büyükada’da bulunan San Pasifico Kilisesi’nde düzenlendi. Tören saat 17:00’de klasik müzik dinletisiyle başladı. Konsere Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Adalar İlçe Müftüsü Faruk Tut ve Belediye Başkan Vekili Raffi Hermon Araks da katıldı. Şeb-i Arus haftası kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen konser, farklı inançlara mensup vatandaşları bir araya getirdi. 

 

Konser öncesinde Belediye Başkan Vekili ve Meclis Üyesi Raffi Hermon Araks yaptığı açılış konuşmasında çok kültürlülüğün önemini vurguladı. Aynı zamanda projeyi fikir olarak gündeme getiren kişi olan Araks, çok kültürlülüğün gereği olarak ilk aşamada diğerinin varlığının kabul edildiğini, ikinci aşamada varlığına saygı duyulduğunu belirterek, ”Üçüncü aşamada, San Pasifico Latin Katolik Kilisesi’nde Ermeni Kilisesi’nden bir maestro ve arkadaşları, tasavvuf korosu ve semazenler ile Şeb-i Arus’u kutluyoruz. Bundan daha anlamlısı olabilir mi?” diye konuştu. Agoşyan Trio klasik müzik dinletisinin ardından, Revnak Kadın Grubu Tasavvuf Müziği Topluluğu ilahiler söylerken, semazenler de gösteri sundu.

Adalar Belediyesi Başkanı Farsakoğlu, Musevi, İslam, Hıristiyan dinlerine mensup bütün vatandaşlara ev sahipliği yaptıklarını belirtti. Başkan Farsakoğlu, “Her ne dinden olursa olsun bu insanlar burada kardeşçe bir araya geliyor. Geçmişimizde de bu böyleymiş. Bunun yansımasını da burada görüyoruz. San Pasifico Kilisesi’nin yöneticilerinden ‘Birtakım etkinlikler yapabilir miyiz?’ diye rica ettik. Onlar da bizi kırmadılar, kabul ettiler. Bizleri hoşgörü ile karşıladılar. Bugün de REVRAK isimli grubumuz burada konser verecek. Bu grup sadece kadınlardan oluşuyor ve tasavvuf müziği yapıyorlar. Latin Katolik Kilisesi’nde Şeb-i Arus haftasına özel bir gösteri düzenleniyor” şeklinde konuştu.

‘Mevlana sadece İslam kültürüne ait değil’

Başkan Farsakoğlu, Mevlana’nın sadece İslam kültürüne ait olmadığını, evrensel bir değer olduğunu da vurgulayarak “Mevlana’nın farklı inançlara mensup olan insanlara değer veren ve onları eşit gören bir anlayışı var. Mevlana’nın ünlü bir sözü vardır, ‘Ne olursan ol gel. İster putperest ol, ister bin kere tövbeni bozmuş ol. Yine de gel’. İşte bu söz aslında her şeyi anlatıyor. Bu nedenle insanlar farklı dinlere mensup olsalar bile yine beraber yaşamayı bilmeleri gerekir. Öte yandan bir kilise ortamında semazenleri izlemek, ilahileri dinlemek çok güzel duygular” ifadelerini kullandı.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar