Dink dosyasına mahkum eden daire bakacak!

Hrant Dink cinayetine ilişkin davada verilen tartışmalı kararın temyiz aşaması nihayet Yargıtay’da başladı. Dosyayı Dink’i mahkum eden Yargıtay 9. Dairesi inceleyecek.

Hrant Dink cinayetine ilişkin davada verilen skandal kararın üzerinden geçen 11 ayın ardından temyiz aşaması nihayet Yargıtay’da başladı. Temyize bakacak olan 9. Ceza Dairesi’nin, Hrant Dink’in “ölüm fermanım” dediği Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden aldığı mahkumiyeti onayan Daire olması büyük bir tesadüf olarak dikkat çekti. 4 Aralık’ta Yargıtay Başsavcılığı’na ulaşan dosyayla ilgili olarak 9. Ceza Dairesi’ne sunulmak üzere tebliğname hazırlandığı belirtildi. Yargıtay Başsavcılığı, hazırladığı tebliğnameyi taraflara tebliğ ettikten sonra Daire’ye sunacak. Tebliğnamenin Daire’yi bağlayıcı özelliği bulunmuyor ancak daire kararı tebliğnamedeki görüşten farklı çıkarsa, Başsavcılığın Ceza Genel Kurulu’nda itiraz hakkı olacak.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink cinayetinin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra, bu yılın Ocak ayında kararını verebilmişti. Mahkeme, Hrant Dink cinayeti davasında tüm sanıkların “terör örgütü üyesi olmak”tan beraatine karar vermişti. Yasin Hayal’e “cinayete azmettirmek”ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren Mahkeme, polis haber elemanı, Erhan Tuncel hakkında Dink cinayetinden beraat kararı vermiş, Tuncel’e, McDonald’s’ın bombalanmasından 10.5 yıl hapis cezası veren mahkeme bu sanığı tahliye etmişti.

Dink ailesinin avukatları ve savcı Hikmet Usta tarafından da temyiz edilen dosya daha önce eksikliklerin tamamlanması amacıyla Yargıtay’dan mahkemesine geri gönderilmiş, bu yüzden de dosyanın Yargıtay’a ulaşması neredeyse 1 yılı bulmuştu.

Daire Başkanı ve Başsavcı Dink’i suçlu bulmuştu

9. Ceza Dairesi’nin başkanı Ekrem Ertuğrul, Dink’in mahkum olmasına yönelik Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda da oy kullanmıştı. O tarihte Yargıtay üyesi olan Ertuğrul, daha sonra daire başkanı seçilmişti.  Daire Başkanı Ertuğrul geçen hafta gazetemizde yayımlanan haberde 301. kararına ilişkin olarak, görüş belirtmek istememiş ve bu isteğinin yazılmasını da istememişti.

Dink’in öldürülmesine zemin hazırlayan mahkûmiyet kararına imza atan yargıçlardan bir diğeri ise Hasan Erbil, şimdi Yargıtay Başsavcısı ve cinayet davasıyla ilgili tebliğnameyi o hazırlıyor. Erbil’de geçen hafta Agos’ta yayımladığımız haberde görüş belirtmek istemeyen isimlerden biri olmuştu. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası