Nowheristan’a hoşgeldiniz!

Burası Nowheristan! Hem hiçbir yer, hem de her yer. Burada “Nereden geldiğinizin hiçbir önemi yok. Burada, doğduğunuz ülkeyi, kökenlerinizi unutup sadece siz oluyorsunuz. Kaygılardan ve ilişki ağlarından sıyrılıyorsunuz.” Servan Altıkanat yazdı.

Servan Altıkanat

İnsanlığın çetin bir virajı dönmekte olduğu iddia ediliyor; küreselleşme olgusu, bu mecrada bir lokomotif görevine haiz ve süratle Fransız İhtilali’nin getirdiği alışkanlıkları zayıflatmaya ve tuz buz etmeye başlıyor. Dönülen virajın  akabinde ise insanlığın çıkacağı bir düzlük var. Bu düzlükte insan, her zamankinden daha  mukaddes bir varlık olarak tanımlanacak. Hızlı gelişen bu sürecin bir takım ifade şekilleri de tedavül de olabilir… “Sınırları, orduları ve savaşları” olmayan “Nowheristan ülkesi” bu ifade şekillerinden biri olamaz mı dersiniz? 

Çizgidışı Kişilik: Michel Elefteriades

Michel Elefteriades… Lübnanlı bir anneden ve Bizans kökenli, Rum asıllı bir babadan tevellüt etmiş, Arap dünyasının en önemli prodüktörlerinden biri… 1991-94 arasında, Lübnan İç Savaşı’nda Birleşik Direnişçiler Hareketi’nin liderliğini de üstlenmiş. Aynı zamanda da Beyrut'un en büyük gece kulübü Music Hall'un sahibi.

Herhalde, böyle farklı ilgi alanlarına ve deneyimlere haiz birinin gündelik yaşamı da en önemli merak konuları arasında… Batman arabası benzeri bir arabayşa ve kocaman bir kaftan ve asayla dolaşıyor.  Siyah bir otomobil onu her yere götürüyor. Çevresindeki herkes  ona “majesteleri” diye hitap ediyor.

Evi de oldukça ilginç bir dekorasyona sahip. Altın kaplanmış koyun kafalarının sergilendiği bir bölüm bulunan evinde ayrıca yaşadığı işkenceleri hatırlatmak amacı ile işkence aletleri de mevcut. Nowheristan özelinde karısıyla sık sık didiştiğini, onu bir türlü “ülkenin vatandaşı olmaya” ikna edemediğini söylüyordu.

Doğrusunu söylemek gerekirse, çok badireli  bir politik mücadelenin içinden geçmiş.    Fransa’da Güzel Sanatlar okurken başlayan, aksiyon dolu bir yaşamı var. Henüz  15 yaşında iken solcu gruplara üye olmaktan  göz altına alınmış ve işkence görmüş. Daha sonra, Lübnan'dan ayrılmış, ilk önce Fransa'da daha sonra da 1997 yılına dek Küba'da yaşamış.

Nowheristan ülkesine hoşgeldiniz!

Onu hayata bağlayan bir düş, bir sav var. Elefteriades, 2003’te, “Nowheristan” (hiçbiryeristan) adında, dünyanın her yerinden vatandaşı olan sanal, ütopik bir ülke kurdu. Ülkenin lideri, yani imparator kendisi. Ama o, bunun “sembolik olduğunu ve karar mercii olamayacağını” söylüyor.

Hürriyet’in 21 Ocak 2007 tarihli Pazar ekine verdiği demeçte, hayalinin gerçekleşmesi takdirde, “tüm dünyanın değişebileceğini” ifade ediyordu. BM'ye göre toprağınız olmadan da ülke olabiliyorsunuz, bu virtüel oluşum da, ülke olmak için gerekli kriterlere uymaya çalışıyor.   

İnternette özellikle bloglar aracılığıyla kısa sürede yayılmaya başlayan bu oluşum, BBC ve CNN'de yayınlanan röportajların da büyük etkisiyle çalışmalarını bir noktaya taşımış. Motto aleni: “Toprağımız bütün dünya!”

Elefteriades, Nowheristan’ı, “hiçbir kültürü ve milleti aslileştirmeyen, dünyayı değiştirmek isteyen kişilerin sözü olacak” bir ülke olarak tanımlıyor. İçine biraz da mizah katarak, Nowheristan ülkesinin vatandaşı olmak için müracaat edenleri,  ABD Başkanı Bush veya İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad zihniyetine karşı olanlar” şeklinde sınıflandırıyor ve “Japon, Fransız, İngiliz yada  Amerikalı olmaktan sıkılanlar…”

Bu oluşumun  şu an itibariyle ütopik bir konseptten öteye geçme noktasında sorunlarının olduğunu kendisi de belirtse de, yerkürenin gözlenir durumdaki transformasyon vetiresinde bir anlam ifade edebilecek değerleri öne çıkarıyor.

“Milli marşı Humanistan, yönetim şekli ise monarşi”

Evet yanlış duymadınız, Nowhersitan’ın milli marşı Humanistan (insanlık), yönetim şekli ise monarşi. Bazı ülkelerden  mühim politik destekler alan bu ülkenin şu anda 55.000'den fazla yurttaşı var.. Kendine ait bir parası ve bayrağı da bulunuyor.. Tüm dünya mutfaklarının en güzel tatları Nowheristan mutfağını oluşturuyor.

Ülkeye başvurmak ve dahil olmak ise gayet kolay. İngilizceyi çat pat biliyorsanız kafidir.. Başvurular internet üzerinden yapılabiliyor ve tüm başvurular  İsviçre'deki bir grup Nowheristani tarafından inceleniyor. Kabul görülürse, size bir vatandaşlık belgesi yollanıyor, böylece siz de  bir Nowheristan vatandaşı oluyorsunuz.

Kategoriler

Şapgir

Etiketler

Nowheristan