Atoms for Peace’e 5 kala...

Bundan tam 4 ay önce Thom Yorke, Atoms for Peace'in albüm hazırlığında olduğunu duyurmuştu. Bizim de ortak olduğumuz bu heyecanlı bekleyişin sona ermesine az kaldı: bu hafta Atoms for Peace, 'Amok'un 25 Şubatta yayınlanacağını resmen duyurdu, duyurunun içerisine beklemekten çatlayanlar için yeni bir kayıt iliştirmeyi ihmal etmeden. Artaki Mühendisyan yazdı...

Artaki Mühendisyan
muhendisyan@gmail.com

Bundan tam 4 ay önce Radiohead’in vokalisti Thom Yorke Twitter'dan, Atoms for Peace'in albüm hazırlığında olduğunu duyurmuştu. Şapgir'in ilk sayısında ortak olduğumuz bu heyecanlı bekleyişin artık sonuna yaklaşıyoruz. Twitter duyurusundan tam olarak 4 ay sonra Atoms for Peace albümün ismini (Amok) ve resmi çıkış tarihini 25 Şubat olarak açıkladı, duyurunun içerisine beklemekten çatlayanlar için yeni bir kayıt iliştirmeyi ihmal etmeden...

 

Grubun kendi deyimiyle 'garip hava olaylarının ve başka bir yılın başlangıçına' uygun düşen yeni kaydımızın ismi: 'Judge, Jury and Executioner.' Grubun daha önce canlı performanslarda seslendirdiği bu parça, albümden dinlediğimiz ilk parça olan Default gibi temellerini ritmik öğelerden alıyor. Bununla birlikte, ritmik öğelerin ve onlara “eşlik eden” gitarlar, vokaller ve “Radioheadvari” arka plan vokallerin Default’a kıyasla daha az yapısal değişim gösterdiğini söyleyebiliriz. Parçanın çekiciliğiyse ise ses elemanlarında gizli. Karşı-vurgulardaki ses örnekleri ile şekillenen bu örtü, Flea’nin bas gitarının titreyen tınılarıyla derinleştirilmiş.

Her ne kadar “Judge, Jury and Executioner,” Default’tan sonra albümden duyduğumuz ikinci parça da olsa, bu ikisinin yayınlanması arasında elimize iki kayıt daha geçti. Bunlardan birincisi “Default”un plak versiyonunun B yüzünde yayınlanan* “What the Eyeballs Did.” Parça her ne kadar şu anda albümde yer almıyor gözükse de, parçanın Flea’nin bas gitarı üzerine yapılanması, elekto-ritmik öğelerle desteklenmesi, bu temelin üzerinde dalganan elektronikler, arka vokaller ve en tepede Thom York’un geniş ve sakin vokalleri, albümden dinlediğimiz iki parçaya yakın bir çizgi koyuyor. Elimizdeki ikinci kayıt ise Atoms for Peace’in web sitesinin içine “amokloop” olarak gömülmüş arkaplan müziği. Her ne kadar ikincisine geleneksel anlamda parça “kategorisine” koymak zor gözükse de, arka planın başlangıcından sert bir düşüşle bağlandığı sonuna kadar gösterdiği geniş ses yelpazesi ve dönüşümler, bizlere grubun stili hakkında yeterli bilgiyi veriyor.

Amok’un hikayesinin tamamının tahmin etmek elbette ki imkansız; zaten buna çalışmak oldukça sıkıcı olurdu. Yine de her parçada Atoms for Peace’in 5 şahane müzisyeninin farklı karakterlerini sergilediği oldukça akıcı bir albüm beklediğini söyleyebiliriz. “Judge, Jury and Executioner” de bu deneyimin nispeten dingin noktalarından birisi olacak gibi duyuluyor. Bu tahminlerin ötesi içinse sadece 25 şubata kadar dişimizi sıkmamız gerekecek.

* Parça aynı zamanda, grubun web sitesinin içerisinde gizlenmiş. Eğer sayfanın sağına doğru ilerlerseniz, son ekrandan bir öncekinde bir saat kulesi göreceksiniz. Saat’e tıklarsanız parçayı bedava indirebilirsiniz.

Kategoriler

Şapgir