Hrant Dink, bir hafta boyunca etkinliklerle anılacak

Radyo Agos’ta, Rober Koptaş ve Karin Karakaşlı’nın bu haftaki konuğu ‘Hrant’ın Arkadaşları’ grubundan Çiğdem Mater’di. Hrant Dink, katledilişinin 6. yılında, 19 Ocak haftası boyunca çeşitli etkinliklerle anılacak. Mater, neden böyle bir hafta düzenlediklerini ve yapılması planlanan etkinlikleri anlattı.

Her cumartesi Açık Radyo’da 09.00 ve 10.30 saatleri arasında yayımlanan Radyo Agos’u kaçıranlar, programı buradan dinleyebilir.

Programda konuşulan haberlerden bazıları:

Hrant Dink, katledilişinin 6. yılında etkinliklerle anılıyor

Hrant Dink, katledilişinin 6. yılında bir güne değil, bu kez bir haftaya yayılan etkinliklerle anılacak. Etkinliklere 12 Ocak'ta Cezayir toplantı salonunda düzenlenecek geniş katılımlı sempozyumun ilk günüyle merhaba denilecek ve film gösterimi, dinleti, okuma, sergi ve tiyatro oyunlarıyla sürdürülecek.

Yargıtay: ‘Dink cinayeti örgüt işi’

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayeti davasında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının, ‘Sanıkların atılı suçları örgütün faaliyeti çerçevesinde işlediği’ gerekçesiyle bozulmasını istedi.

Samatya diken üstünde

Samatya’daki Maritsa Küçük cinayetinin ardından faillerinin izine henüz rastlanmazken, geçen pazar Surp Dzınunt ayini için kiliseye gitmeye çalışan bir başka yaşlı kadın da kaçırılmaktan son anda kurtuldu. Erzak ve para yardımı vaadinde bulunan üç kişi tarafından zorla bir araca bindirilmek istenen yaşlı kadın, kiliseye sığınarak durumu polise haber verdi.

‘Feriköy, Kurtuluş sokakları çocukluğumun seslerine benziyor’

Sinema, tiyatro, unutulmaz TV dizileri derken Uğur Yücel, şimdi de ilk kitabıyla karşımızda. ‘Yağmur Kesiği’ ile edebiyat dünyasına merhaba diyen Yücel’in öyküleri çocukluğunun İstanbul’una Kuzguncuk’una birer ağıt. Yücel, “Kendimi çokkimlikli hissediyorum. Bu çocukluktan beri böyle. Noel zamanı sokakta hindiciler dolaşmaya başladığında bizi de heyecan sarardı. Bütün bayramlar herkesindi” diyor.

Heybeliada Ruhban Okulu’nun arazisi iade edildi

Vakıflar Meclisi, 1844’ten kapatıldığı 1971 yıllına kadar Ortodoks dünyasının en önemli din adamı yetiştirme merkezlerinden biri olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun bağlı olduğu Aya Triada Manastırı Vakfı’na, okulun çevresindeki 190 dönümlük koruluğu iade etti.

Sınavda din sorusu eşitsizlik yaratacak

Yükseköğretim Kurulu kararı 2013-YGS’de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının yer alacak olması, statü gereği bu dersten muaf olan azınlık toplumu eğitim kurumlarının tepkisiyle karşılandı. Eğitimciler, uygulamanın eşitsizlik getireceğini dile getirirken, din kültürü yerine felsefe sorularının sorulmasının daha adil olacağı görüşünü savundu.

Şifaya ve hayata adanmış 175 yıllık bir kale

Hastaneler zor mekânlar, ölüm ile yaşam sınırında durulan ve en çok oradan çıkılabildiğinde sevilen yerler. Ancak söz konusu Ermeni toplumunun iki büyük hastanesi, 181 yıllık Surp Pırgiç ve 175 yıllık Surp Agop olduğunda, o binaların varlığından başka anlamlar da çıkar.

Irak’ın güneyi yangın yeri, kuzeyi şantiye

‘Yeni Komşumuz Kürdistan’ın yazarı gazeteci Simla Yerlikaya, Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi’nde yaşanan başdöndürücü değişimi anlattı. Yerlikaya, “Irak’ın kuzeyi şantiye, Güney yangın yeri… Irak’ın güneyinde birçok Arap, yaşadığı yerden kaçıp Kürdistan’da huzurlu bir hayat kurmanın hayalini kuruyor. Bütün engellere rağmen Kürt şehirlerindeki Arap nüfusu hızla atıyor. Sonuçta Erbil güvenli ve gözde bir şehir” dedi.

Bu haftanın şarkılarından bazıları:

Kategoriler

Genel