İsrail'de zorlu geçecek koalisyon görüşmeleri başlıyor

İsrail'de dün yapılan genel seçim parlamentodaki sağ ve sol eğilimli partilerin eşit sayıda vekillik çıkarmasıyla sonuçlandı. Seçimin ana gündem maddesini ekonomik ve sosyal konuların oluşturduğu bir ortamda Başbakan Benyamin Netanyahu'nun büyük ortaklığı elinde tuttuğu ittifak birinciliğini az farkla elde etti.

İsrail'de dün sonuçlanan seçimler öncesinde Netanyahu'nun grubu önceki mecliste 42 sandalye tutuyordu; yeni sonuç 11 sandalye eksilme olduğu anlamına geliyor.

Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, en büyük grubun lideri olarak Netanyahu'dan hükümeti kurmasını istemesi bekleniyor.

Bir Gelecek Var anlamındaki Yesh Atid partisi seçim öncesindeki kamuoyu yoklamalarının gösterdiği sonuçtan çok farklı bir performansla parlamentodaki ikinci en büyük grubu oluşturucak.

'İttifak ters tepti'

Başbakan Benyamin Netanyahu seçime aşırı milliyetçi İsrail Evimiz partisi ile ittifak yaparak girdi.

Netanyahu'nun aşırı milliyetçileri yanına alarak başarı elde girişiminin ters teptiğini, sonuçların kesinleştiği bir ortamda Netanyahu'nun hayal kırıklığına uğrayacağını söyleyen BBC muhabiri, seçim sonuçlarının belli olmasından sonra Netanyahu geniş tabanlı koalisyon kurmak istediğini aktardı.

'Öncelik İran'

Netanyahu daha önce yaptığı açıklamada da yeni hükümetin önceliğinin 'İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemek' olacağını söyledi.

Benyamin Netahyahu'nun eski yazı işleri müdürü Naftali Bennet, liderliğini yaptığı İsrail Evimiz partisiyle Likud'un parti tabanını çekiyordu.

Netanyahu'nun koalisyon anlaşmasında Bennet'in beklentilerini karşılamakta zorlanabileceğini söyleniyor.

Büyük çıkışlar

Bir Gelecek Var partisinin eski gazeteci lideri Yesh Atid, Filistinliler ile barış vaadinde bulunmaması halinde Netanyahu ile koalisyona girmeyeceğini söyledi.

Yesh Atid'in, bir dönemin güçlü partisi İşçi Partisi'nin bir-iki sandalye fazlayısya mecliste 18 ya da 19 üyelik bulundurması bekleniyor.

Başka bir radikal sağcı parti Habayit Hayehudi ise 12 sandalye kazanmayı başardı. Bu parti, Filistin'in Batı Şeria bölgesinin büyük bölümünün ilhakını savunuyor ve Orta Doğu sorununa 'iki devletli' çözümü reddediyor.

İsrail'de yüzde 2 oranındaki seçim barajını aşan partiler meclise üye gönderebiliyor; bu seçim 32 parti mücadele etti.

Koalisyon görüşmeleri haftalar sürebilir

Türkiye'ye karşı çıkışlarıyla bilinen Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın lideri olduğu Yisrael Beiteinu ile seçime giren Netanyahu, toplam 29 milletvekili olan üç radikal milliyetçi ve ortodoks Yahudi partinin daha desteğine sahip.

Merkez-sol partilerin 60 milletvekili içinde, İsrailli Arap partilerinin 12 üyesi de sayılıyor. Ancak bu partiler geleneksel olarak İsrail hükümetlerine katılmıyor.

Yeni hükümeti kurma çalışmalarının, seçim sonuçlarının kesinleşeceği 30 Ocak günü resmen başlaması bekleniyor. Partilere hükümet kurmaları için 28 ila 42 gün süre verilecek.

Bu arada, Filistin Kurtuluş Örgütü yetkililerinden Hanan Eşravi, Ramallah'ta gazetecilere seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Kalıcı bir barış anlaşması için masaya oturacak bir hükümet kurulmasını beklemediklerini belirten Filistinli lider, 'Bir barış koalisyonunun veya barış kampının ortaya çıkıp kendini dirilttiğini göremiyorum' dedi.

(BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Netanyahu