İçişleri Bakanı Muammer Güler'in kariyerinde Dink cinayeti

Hrant Dink 2004 yılında Valiliği’e çağrılıp MİT mensupları tarafından tehdit edildiğinde de İstanbul valisiydi, 19 Ocak 2007'de de. Cinayet hazırlıklarına dair ihbarlar sümen altı edilirken de, cinayetin ardından en kritik deliller yok edilirken de İstanbul valisiydi. AİHM’in cinayette ihmaline hükmettiği devlet görevlilerinin soruşturulmasına izin vermeyen de dönemin valisi Muammer Güler’di.

Kabine değişikliğinde İdris Naim Şahin yerine İçişleri Bakanı olarak atanan Muammer Güler, AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin gerçekleştiği tarihte sorumlu makamlarda bulunan 24 kamu görevlisinden birisiydi. Dönemin İstanbul Valisi olan Güler, dava kapsamında hakim karşısına çıkarılmadığı için tartışmaların merkezinde olmuştu. Ancak Güler, hükümet tarafından önce kamu bürokrasisinde en üst düzey görev olan “müsteşarlık” görevine getirilmiş, 12 Haziran 2011 seçimlerinde de Mardin'de AKP'nin birinci sıradaki adayı olarak parlamentoya girmişti. 

Dört bakanın değiştirilmesi ile sonuçlanan kabine revizyonunda, İçişleri Bakanı görevinden İdris Naim Şahin alınarak yerine Muammer Güler getirildi.

AİHM mahkûm etti, Güler korudu 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hrant Dink'in korunmaması, cinayetin önlenmemesi ve cinayetten sonraki dava sürecinde özellikle devlet yetkililerinin etkin soruşturulmaması gerekçesiyle Türkiye'yi dört kez mahkûm etti.

AİHM'nin kararından sonra yeni bir inceleme başlatıldı ve dokuz kişi hakkında soruşturma talep edildi. Ancak, dönemin Valisi Muammer Güler, dönemin Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in soruşturulmasına izin vermedi.

Video kayıtları silinirken valiydi

Muammer Güler, Hrant Dink, 2004 yılında İstanbul Valililiği’ne çağırılıp MİT mensupları tarafından tehdit edildiğinde İstanbul valisiydi. Cinayet hazırlıkları yapıldığı İstanbul valisiydi. Trabzon Emniyeti’nden İstanbul Emniyeti’ne Şubat 2006’da Yasin Hayal’in Hrant Dink’e karşı ses getirici eylem hazırlığında olduğu yazısı gittiğinde İstanbul valisiydi. Cinayetin ardından en kritik deliller, video kayıtları silinirken İstanbul valisiydi.

Listenin en başında

Güler, Dink ailesinin cinayette sorumluluğu olduğu gerekçesiyle şikayetçi olduğu 24 kamu görevlisi listesinin başında yer alıyor. Avukatların, haklarında dava açılmasını istedikleri isimler şunlar:

Muammer Güler, Ergun Güngör, Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Özkan, Özcan Özkan, Ramazan Akyürek, Reşat Altay, Engin Dinç, Faruk Sarı, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Muhittin Zenit, Mehmet Ayhan, Ali Öz, Metin Yıldız, Hüseyin Yılmaz, Gazi Günay, Hacı Ömer Ünalır, Önder Araz ve Hrant Dink cinayetinden haberdar olan, görevi ve konumu gereği cinayeti önleme yükümlülüğü bulunan Trabzon İl Jandarma Komutanlığı, Trabzon ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün diğer görevlileri ile Emniyet Genel Müdürlüğü istihbarat daire başkanlığı görevlileri.

Kategoriler

Güncel Dink Davası