Rum Yetimhanesi Dinler Arası Diyalog için Kullanılacak

Ekümenik Patrikhane'nin Basın Sözcüsü Peder Dositheos Anagnostopulos, Büyükada'daki Rum Yetimhanesi'nin dinler arası diyalog için kullanılacak bir çevre enstitüsü olacağını söyledi.

Ekümenik Patrikhane'nin basın sözcüsü Peder Dositheos Anagnostopulos Büyükada'daki Rum Yetimhanesi'nin dinler arası diyalog için kullanılacağını söyledi.

Bianet'ten Yüce Yöney'e konuşan Peder Dositheos çevre enstitüsü olarak adlandırılmasının orada biyolojik veya klimatolojik bir araştırma yapılacağı anlamına gelmediğini söyledi.

'Orada biyolojik veya klimatolojik bir araştırma yapılacak değildir.

'Dinlerin beraberce çalışarak, Ortodoks Kilisesi'nin fikriyle veya prensibiyle orasını bir çalışma, bir fikir teatisi enstitüsü olarak yapmayı düşünüyoruz.'

Peder Dositheos konunun ilk olarak 2009'da konuşulduğunu da anlattı.

'15 Ağustos 2009'da Büyükada'da başbakanla karşılaştığımız zaman Patrik Hazretleri bunu söylemişti. O bina bize geri verilirse, ki o zaman verilmek üzereydi, biz bunu çevreyi koruma enstitüsü, aynı zamanda çalışma yeri ve aynı zamanda dinler arası diyalog için kullanacağımızı söylemişti.

'Bu bizim kararımızdı. Resmi fikrimizdi.

'Başbakan sağolsun, bizim de buna katkımız olabilir demişti o zaman.

'Şimdi de Yunanistan Başbakanı Samaras ile görüştüğü zaman aynı konuyu bir daha konuşmuşlar.'

5 Mart

Başbakan Erdoğan geçen ay sonu Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi verirken Batı Trakya'daki sorunların yanında yetimhaneyle ilgili de değerlendirme yaptıklarını söylemişti.

'Sayın Samaras ile Türkiye-Yunanistan arasındaki ikili ilişkileri, bunun yanında örneğin Batı Trakya'daki sorunları değerlendirdik.

'Batı Trakya'daki sorunların yanında yetimhanenin bir çevre enstitüsü yapılmasına yönelik bir değerlendirmemiz oldu.

'5 Mart'ta Ankara'da üst düzeyli istişare konseyi toplantısı da yapacağız. Bu toplantıya kendilerinin de öne sürdüğü bu başlıklar konusunda daha hazırlıklı olarak gelip bunu Ankara'da görüşüp bir neticeye bağlayalım şeklinde bir mutabakatımız oldu.'

AİHM'in iade kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Haziran 2010'da Büyükada'daki Rum Yetimhanesi'nin Ekümenik Patrikhane'ye devredilmesine ve Türkiye'nin Patrikhane'ye de manevi tazminat ödemesine karar vermişti.

Yargıtay'ın verdiği kararla 1962'de boşaltılan bina, o güne kadar metruk halde bekliyordu. Ekümenik Patrikhane binanın iadesi için 2005'te, Türkiye aleyhine AİHM'e dava açtı. 

 

(Bianet)

Kategoriler

Genel