Yannis Parios Rum çocuklar yararına ilk kez İstanbul’a geliyor

İstanbul, 16 Şubat tarihinde dünyaca tanınmış Yunanistanlı besteci ve yorumcu Yannis Parios'u ilk kez ağırlamaya hazırlanıyor. Sevilen sanatçı, aşk dolu notalarıyla İstanbul’da gerçekleşecek ilk konserinde müzikseverlerin kalplerini fethedecek.

Türkiye'deki Rum Vakıfları Destekleme Derneği, Feriköy Sanat ve Kültür Sevenler Derneği ile Beyoğluspor Derneği'nin girişimleriyle İstanbul’a gelen Parios, 16 Şubat'ta İstanbul'lu müzikseverlerle bir araya geliyor. Feriköy Derneği Başkanı Niko Kalamaris konserle ilgili Sabah’a yaptığı açıklamada, 'Hepimiz el ele vererek kendisini ikna ettik. Çok iyi bağlantılar kurduk ve bunların sonucunda da Yunanistan'ın en önemli seslerinden birini Türkiye'ye getiriyoruz. Parios, ülkesinde aşkı en iyi dile getiren sanatçılardan biri olarak tanınıyor. İstanbul'a gelmesiyle en büyük rüyam gerçeğe dönüşüyor' dedi. Daha önce Yunanistanlı şarkıcıyı konser için getirmeye çalıştıklarını ancak anlaşamadıklarını belirten Kalamaris, Parios'un İstanbul'daki konserinden ücret almayacağını da kaydetti. Kalamaris, 'Konserden elde edilecek gelir yardıma muhtaç Rum gençlerinin eğitimi için harcanacaktır. Bu çok önemli bir niyet' ifadelerini kullandı.  

Besteleri telifsiz kullanılıyordu

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek konserde, Parios Türk müzikseverlerin kulaklarına oldukça tanıdık gelecek şarkılarını seslendirecek.  Parios, Sezen Aksu'dan 'Ayrılmam', Ajda Pekkan'dan 'Haykıracak nefesim', Tanju Okan'dan 'Şerefe', Alpay'dan 'Hayalimdeki Resim', Sibel Can'dan 'Anla Halimden', Özdemir Erdoğan'ın 'Kimbilir belki bir akşamüstü' adlı parçaların bestelerinin kendisine ait olduğunu ifade ederken, bu parçalar için kendisine hiçbir telif ödenmediği, isminin bile kullanılmadığını, bazı yerlerde de değiştirildiğini söylüyordu.  Bu sebeple Türkiye’ye dargın olduğunu söyleyen Parios’un daha önce organizatörlerden gelen teklifleri reddettiği öne sürülüyor.

Yannis Parios’un ilk Istanbul konseri

Sevilen sanatçı ilk kez Lütfi Kırdar sahnesinde, tekrarı olmayacağı ifade edilen bir konserde sahne alacak. Besteci ve yorumcu Yannis Parios, kırk yılı aşkın sanat yaşamında birçok unutulmayan, etkileyici şarkıya imzasını attı.

Yannis Parios geçtiğimiz yıl Şubat ayında, Atina Konser Salonu’nda bir dizi konser gerçekleştirdikten sonra 2012 yılının sonlarında, Pallas Tiyatro’sunda  'Ola mou ta sagapo' adlı konserleri gerçekleştirdi.

Yannis Parios 1971 yılına girildiğinde piyasaya çıkan ilk albümü ‘Ti thelis na kano’, ardından 1972`de ‘Pou tha pai pou tha vgei’, 1974`te unutulmaz albümü  ‘Erxonte stigmes’,  1975`te  ‘Tora pia’,  1976`da ‘Mi fevgis mi’ gibi albümlerin ve daha birçoğunun sahibi.

Konser, Amatör Tiyatro Grubu`nun (ERTHO),  Rum Cemaat Vakıfları Destekleme Derneği`nin (RUMVADER) ve Beyoğlu Spor Kulübü`nün himayelerinde gerçekleşecek.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik