Goulet: “Ermeniler soykırımla mücadelelerinde Yahudiler kadar haklıdır”

Aralık ayında Gürcistan’ın Marneuli kentine gerçekleştirdiği ziyaretinde Azerbaycan haber ajansı APA’nın sorularını yanıtlayan Fransız Senatör Nathalie Goulet, ajansın söylediklerini çarpıttığını ifade etti. Ermeni toplumunun hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak, Fransa’da yayın yapan Armenews dergisine bir mektup yollayan Fransız parlamenter önemli açıklamalarda bulundu.

Fransa’da geçtiğimiz yıl gündeme gelen Ermeni Soykırımı’nın inkârını suç sayan yasa tasarısının parlamentodan geçirilmesinin ardından,  Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sürecinde önemli rol oynayan Orne Senatörü Nathalie Goulet, Armenews dergisine açıklamalarda bulundu.

Aralık ayında Gürcistan’a gerçekleştirdiği ziyareti sırasında Azerbaycan haber ajansı APA’ya yaptığı açıklamaların çarpıtıldığını ifade eden Goulet, parlamentoların tarih yazmaya haklarının olmadığı yönünde bir düşüncesinin asla olmadığını söyledi. Yasaya karşı mücadelesini inançlarıyla sürdürdüğünü ve Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını aktaran Senatör, bununla birlikte “Ermeniler, soykırımı inkâr edenlerin cezalandırılması ile ilgili verdikleri mücadelelerinde, Yahudilerin soykırımla ilgili verdikleri mücadele gibi haklıdırlar” diye konuştu.  Fransız parlamenter, kendisinin geçtiğimiz yüzyılın en büyük trajedisi olarak nitelediği soykırımdan bahsederken hiçbir zaman “sözde” ifadesini kullanmadığını da vurguladı.

İfadelerindeki çarpıtmalar ve şahit olduğu inkâr tablosunun kendisini şoke ettiğini söyleyen Goulet, konuyu önümüzdeki haftalarda Azeri ve Türk partnerleriyle görüşeceğini söyledi.

Senato Fransa Türkiye Dostluk Grubu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Goulet, kendisinin Türk ve Azeri dostu olarak tanındığını da hatırlatarak, “Ermeni toplumu bana şüpheyle yaklaşıyor bunun için onları suçlayamam” sözleriyle başlayan mektubunun yayınlanmasını rica etti.

Nathalie Goulet, Ocak 2012’de Fransız Senatosu'nun gündemine gelen inkâr yasasının Anayasa’nın ifade özgürlüğü ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle büyük çaba göstermiş, yasanın Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasında önemli rol oynamıştı.  Goulet ayrıca, tasarının önümüzdeki birkaç ay içerisinde Fransız Parlamentosu’nun gündeminde olmayacağını da ifade etti. 

 

Not: 21 Aralık 2012'de Armenews'de yayınlanan haber, Türkiye basınına 5 Şubat 2013'te yansıdı.

Haberin orjinali için tıklayın.

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Nathalie Goulet