Ermenistan seçimlerinden notlar

Ermenistan’da, Serj Sarkisyan’ın kazanmasına kesin gözüyle bakılan cumhurbaşkanlığı seçimleri düşük tansiyonlu geçse de, seçimlerde hile iddiaları eksik olmuyor. Sarkisyan, bu iddialara karşılık, sandıkların yarısında kendi gözlemcilerinin yerlerini rakiplerinin temsilcilerine bırakması talimatını verdi. Ermenistan seçiminden sıcağı sıcağına.

Yerevan'dan seçim özel;

Ermenistan’da ‘tekten seçmeli’ seçim bugün
 

  • Serj Sarkisyan’ın kampanya merkezinden yapılan açıklamaya göre, Sarkisyan, seçimlerinin adaletli ve şeffaf geçmesi adına, Seçim Kanunu’nun 59. maddesine dayanarak, seçim bölgelerinin yarısında, kendi sandık temsilcilerinin, yerlerini, 2.’lik için en güçlü adaylar olan Raffi Hovhannisyan ve Hrant Bagratyan'ın temsilcilerine bırakması talimatı verdi. 
     
  • Merkezi Seçim Komisyonu’nun sabah 11 itibarıyla geçerli verilerine göre, seçimlere seçmenlerin yüzde 11’i katıldı. Seçimlere katılımın en yüksel seyrettiği şehir, başkent Yerevan.
     
  • Sarkisyan’ın jestine karşılık seçimlerde hile iddiaları sosyal medyada çok sayıda habere konu oluyor. Örneğin, sabah erken saatlerde, Sarkisyan’ın Cumhuriyetçi Partisi’nden milletvekili Samvel Aleksyan’ın Ahuryan’daki şeker fabrikası çalışanlarının minibüsle  Yerevan’a getirilerek oy kullandıkları iddia edildi. Gümrü’de yayın yapan Gala TV'nin verdiği bilgiye göre, bu insanlara Serj Sarkisyan’ın adının işaretlendiği oy pusulaları dağıtılmıştı.
     
  • Goris şehrindeki seçim gözlemcilerinden biri, seçim bölgesinde Serj Sarkisyan’ın yasaya aykırı olarak birden fazla temsilcisi olduğunu rapor etti.
     
  • Ermenistan’ın ikinci cumhurbaşkanı, Sarkisyan’ın selefi ve bugün de Ermenistan siyasetini uzaktan etkileyen Robert Koçaryan yurtdışında olduğundan seçimlerde oy kullanmayacak. 
     
  • Ülkenin ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan’ın seçimlerde oy kullanmayacağı tahmin ediliyordu. Ter-Petrosyan son anda bir sürpriz yaparak Suren Isbantiaryan Okulu’nda oy kullandı. Ter-Petrosyan, sandık başından ayrıldıktan sonra, ‘Eğer yasal izin olsaydı yedi adaya da oy verirdim’ dedi.

Kategoriler

Güncel Ermenistan