Raffi Hovannisyan ‘Düşman değiliz’ dedi Hürriyet muhabirine sarıldı

Ermenistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri için halk, bugün sandık başına giderken, Türkiye’den de bir grup gazeteci seçimleri yerinde takip ediyor. Yüzde 60 gibi bir farkla tekrar seçilmesine kesin gözüyle bakılan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın en güçlü rakibi olan Rafi Hovannisyan, oy verme işlemine saatler kala Türkiye’ye sıcak mesajlar gönderdi.

Yüzde 11-12 oy alması beklenen eski Dışişleri Bakanı ve Miras Partisi Genel Başkanı Rafi Hovannisyan (54), gazetecileri ağırladığı seçim karargâhında Hürriyet muhabiri Nerdun Hacıoğlu’na özel ilgi gösterdi ve  “Kim demiş düşman olduğumuzu. Siz benim kardeşimsiniz” diyerek sarıldı. Cumhurbaşkanı adayı, Türkiye ile ilişkiler seçim programında ciddi bir yer almasa da, kazanması halinde bu konuya önemli oranda zaman ve enerji ayıracağını, gerekirse protokol sürecini yeniden masaya yatıracağını söyledi. Hovannisyan şöyle devam etti ”ABD’de büyüdüm. Ailemin kökleri Türkiye’den. Dedem Erzurumlu, babaannem ise Ordulu. Ben küçükken Türkiye hakkında bana çok şeyler anlattılar. Hatta bugün Hovannisyan diye birisi karşınızda duruyorsa bunu bir Türk ailesine borçluyuz. Türkiye’deki 1915 olaylarının yaşandığı dönemde bir Türk ailesi dedemi kurtarmış. Halklarımız birbirine aslında hiçbir zaman düşman olmamış.”

Suikasttan kurtulan adayın Türkiye yorumu

Türkiye’ye sıcak mesaj gönderen ikinci aday, geçen ay Yerevan’da suikast girişimden kurtulan Baruyr Hayrikyan (63) oldu. Hayrikyan, “Suikast girişiminin arkasında Ermenistan ile Türkiye’nin yakınlaşmasını istemeyen güçlerin olduğunu da düşünüyorum. Ermenistan’ın yolu Avrupa uygarlık değerleri olmalı. Ermenistan’ın bu yola girebilmesi için Türkiye ile ilişkilerini düzeltmesi de önemli etkenlerden biri” dedi. Hayriykan, 1915 hakkında ise “Bu noktada Türk halkını mahkûm eden tek taraflı bir kanı olamaz. En az kötüler kadar, iyi Türkler de vardır. Ben günümüz Türkiye’sinde çoğunluğun iyi Türklerden oluştuğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Kategoriler

Güncel Ermenistan